Istraživači sa Univerziteta Crne Gore učestvovali na međunarodnoj konferenciji „Turizam u funkciji razvoja - Turizam kao generator zapošljavanja"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Četvrta međunarodna konferencija „Turizam u funkciji razvoja - Turizam kao generator zapošljavanja" održana je u periodu od 30. maja do 01. juna 2019. godine na Univerzitetu u Kragujevcu. Organizator skupa je bio Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, a organizaciju su podržali brojne međunarodne institucije predvođene Naučnim društvom agrarnih ekonomista Balkana, uz učešće istraživača sa Filozofskog i Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Fakulteta za turizam Univerziteta Mediteran, Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekoligiju Univerzita Donja Gorica.

Na ovom međunarodnom skupu analizirani su odnosi različitih aspekata turizma i uticaja turizma, kao jedne od vodećih svjetskih industrija, na razvoj društva. Osnovna ideja susreta naučnika iz različitih disiplina je bila sistematizacija efekata turizma na ekonomski, politički, demografski i društveni razvoj putem multidisciplinarnog pristupa.

Tokom trajanja Konferencije stručnjaci iz oblasti turizma, ekonomisti, menadžeri raznih profila, pravnici, urbanisti, sociolozi, demografi, geografi, agronomi, razmatrali su ulogu i značaj turizma u otvaranju novih radnih mjesta, uticaj na smanjenje nezaposlenosti i povećanju životnog standarda stanovništva.

Velibor Spalević i Goran Škatarić, istraživači iz Crne Gore, predstavili su sopstveno istraživanje pod naslovom "Indirektni uticaj turizma na životnu sredinu: Kako ostvariti održivi ekonomski razvoj lokalnih ekonomija u planinskim područjima na sjeveroistoku Crne Gore?".

Dodatne informacije dostupne na linkovima:

http://www.hit-vb.kg.ac.rs/conference/index.php/thursday-30-th-may-2019
http://www.hit-vb.kg.ac.rs/conference/index.php/friday-31-st-may-2019
http://www.hit-vb.kg.ac.rs/conference/index.php/saturday-1-st-june



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.