Osnovan Centar za obuku vaspitača na Filozofskom fakultetu UCG kroz Erasmus + projekat




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Image

 

Erasmus + projekat „Keep educating yourself“, u slobodnom prevodu Kontinuirano se usavršavajte,  rezultirao je nedavno Centrom za obuku nastavnika/vaspitača na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Rukovodilac KEY projekta sa Univerziteta Crne Gore prof. dr Veselin Mićanović navodi da je Centar za obuku nastavnika/vaspitača formiran Odlukom vijeća ovog fakulteta.

„Ovaj centar će u saradnji sa Zavodom za školstvo realizovati obuke nastavnika/vaspitača u dijelu programa čiji su autori profesori sa Univerziteta Crne Gore“, kazao je Mićanović.

Univerzitet Crne Gore učestvuje u realizaciji ovog međunarodnog projekta zajedno sa 17 partnerImagea, iz Crne Gore,  Srbije, Mađarske, Rumunije, Slovenije i Velike Britanije .  

„KEY projekat će uticati na obrazovne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, donoseći veću vrijednost profesije vaspitača, a studenti i mladi profesionalci usavršiće kompetencije i vještine neophodne za svoju karijeru u 21. Vijeku“, objašnjava Mićanović.

U početnoj realizaciji projekta Univerzitet Crne Gore je realizovao istraživanje o potrebama kontinuiranog profesionalnog razvoja vaspitača u zemljama učesnicima u projektu, na osnovu komparativne analize. Ishod ove aktivnosti biće publikacija, koja je trenutno u pripremi.

Kada je riječ o benefitima po Univerzitet Crne Gore u ovom projektu, rukovodilac projekta Mićanović navodi da su oni višestruki.

„Nabaviće se oprema vrijedna 50,000.00€, akreditovaće se programi stručnog usavršavanja nastavnika/vaspitača čiji su autori profesori sa Univeziteta čime se nastavlja stručna i istraživačka veza Univerziteta sa praksom, a ovaj projekat, usljed međunarodne povezanosti, doprinijeće i promociji Univerziteta Crne Gore i u inostranstvu“, kazao je Mićanović.

Partneri koji čine konzorcijum regionalnog projekta KEY su: Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad - koordinator projekta, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače iz Vršca, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare iz Sremske Mitrovice, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače iz Kruševca, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Pirot, Univerzitet Crne Gore, ZUOV, Zavod za školstvo Crne Gore, Udruženje vaspitača Vojvodine, Savez udruženja vaspitača Srbije, JPU Ljubica Popović iz Podgorice , partneri iz EU - Birmingem Siti Univerzitet, Pedagoški fakulteti Univerziteta u Mariboru, RIS Raziskovalno izobrazevalno sredisce Murska Sobota, Koledža Etvos Jozef iz Baje u Mađarskoj, Univerzitet De Vest Din Temišvar, kao i nevladina organizacija WEBin iz Beograda.

 

Foto: iz arhive



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.