Onlajn kurs za studente o načelima etičkog ponašanja u visokom obrazovanju




Onlajn kurs za studente o načelima etičkog ponašanja u visokom obrazovanju

Univerzitet Crne Gore kreirao je onlajn kurs koji će narednom periodu omogućiti studentima da se bolje upoznaju sa načelima etičkog ponašanja u visokom obrazovanju.

Onlajn kurs je samo jedna od aktivnosti koja je implementirana na Univerzitetu Crne Gore u okviru projekta Savjeta Evrope „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“.

Direktor Centra za unapređenje kvaliteta UCG prof. dr Sanja Peković, navodi da su sve realizovane aktivnosti imale Imageza cilj unapređenje i podizanje svijesti o značaju  akademskog integriteta, na svim nivoima visokog obrazovanja.

„Nastojali smo da u ovaj proces uključimo sve članove akademske zajednice, te da se kultura integriteta i etički principi u visokom obrazovanju promovišu kako istrazivačima, članovima akademskog i administrativnog osoblja, tako i studentima“, navodi Peković.

Prema njenim riječima, u domenu detekcije i prevencije plagijata, kao i unapređenja vještine akademskog pisanja, postignuti su značajni rezultati.

„Danas se, zahvaljujući pribavljenom softveru, kontinuirano pristupa provjeri magistarskih radova, doktorskih disertacija i publikacija čiji je izdavač Univerzitet Crne Gore.

Ovome je prethodio studiozan rad sa kolegama iz Savjeta Evrope i ekspertima iz ove oblasti na polju usavršavanja domaćih istraživača, kroz studijske boravke, obuke i seminare koje smo zajednički organizovali“, navodi Peković.

Rezultat angažovanja Univerziteta Crne Gore na ovom polju je i sertifikat u oblasti Akademskog integriteta dobijen od strane IRFPA - Međunarodnog instituta za istraživanje i djelovanje protiv akademske prevare i plagijarizma koji djeluje u okviru Univerziteta u Ženevi.

„U narednom periodu, nastavićemo da realizujemo aktivnosti na polju unapređenja sveukupne akademske kulture kroz uvođenje principa akademskog integriteta u ishode učenja, obavezne obuke iz ove oblasti, dizajniranje veb platforme i promotivnih materijala“, najavljuje Peković.

***

Onlajn kurs o  načelima etičkog ponašanja u visokom obrazovanju dostupan je u nastavku:

 

 

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.