Reforma stranih jezika na univerzitetima u Crnoj Gori




Projekat Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i partnerskih univerziteta pod nazivom "REFLAME – Reforming  Foreign Languages in Academia in Montenegro" dobio je finansijsku podršku Evropske komisije u okviru konkursa Erasmus+: Higher Education – International  Capacity Building za 2019, u konkurenciji 840 projektnih predloga iz čitave Evrope, od kojih je odobreno 163.

Projekat vrijedan 595.536,00 eura baviće se reformom nastavnih planova i programa stranih jezika u visokom obrazovanju u Crnoj Gori, a trajaće ukupno tri godine. Partneri Filološkog fakulteta na projektu su crnogorski Univerzitet Mediteran i Univerzitet Donja Gorica, kao i tri partnerske institucije iz EU –   Univerzitet za strance u Peruđi, Univerzitet u Varšavi i Sveučilište u Zagrebu, koji će pružiti ekspertsku podršku iz oblasti nastave jezika struke.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta, te međusobne i međunarodne saradnje tri pomenuta crnogorska univerziteta u pogledu ponude moderne i tržišno orijentisane nastave stranih jezika na nematičnim fakultetima, te osnaživanje nastave drugog stranog jezika na svim fakultetima kao odgovor na sve veću potrebu da mladi stručnjaci u svim oblastima poznaju što veći broj stranih jezika.

Projektni koordinator Milica Stamatović Vuković ističe da će se REFLAME  fokusirati na unapređenje ukupno 150 nastavnih planova i programa stranih jezika, od čega je na UCG planirano 120 unaprijeđenih planova i programa. Veliki dio sredstava namijenjen je povećanju bibliotečkog fonda Filološkog fakulteta, koji će se sastojati od najmodernijih udžbenika jezika struke, odnosno udžbenika metodike nastave stranih jezika.

Stručnjaci sa tri partnerska univerziteta održaće obuke za nastavno osoblje Filološkog fakulteta, a organizovaće se i ljetnja škola na kojoj će se testirati unaprijeđeni nastavni planovi i programi te međunarodna konferencija iz oblasti nastave jezika struke. Tokom projekta osmisliće se i novi nastavni materijali koji će pratiti najnovija dostignuća iz oblasti teorije i prakse nastave stranih jezika u Evropi, odnosno kreirati udžbenici koji će u potpunosti pratiti kurikulume pojedinih odsjeka/fakulteta, s ciljem da se po završetku projekta stekne ekspertiza koja će omogućiti izradu udžbenika za sve studijske programe koje nudi UCG. Planirane su i studijske posjete eksperata sa partnerskih univerziteta, te studijske posjete nastavnika Filološkog fakulteta partnerskim institucijama.

Realizacija projekta počinje u oktobru tekuće godine. S obzirom da jedan od partnerskih univerziteta ima stručnjake koji se bave nastavom stranog jezika za osobe sa oštećenjima vida i sluha, projekat će omogućiti da se nastavnici obuče i za taj vid nastave. Maksimalno će se iskoristiti potencijali i ekspertiza partnerskih institucija u oblasti integrisanja informaciono-komunikacionih tehnologija u nastavi stranog jezika. Projekat će omogućiti i izradu najmodernijih načina testiranja nivoa poznavanja stranog jezika za studente i građanstvo. Način realizacije REFLAME projekta omogućiće neometanu diseminaciju rezultata i održivost u post-projektnom periodu.

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.