Predavanje poznate portugalske naučnice i inovatorke prof. Elvire Fortunato 3. septembra 




Predavanje poznate portugalske naučnice i inovatorke prof. Elvire Fortunato  3. septembra 

Poznata evropska naučnica i inovatorka, prof. Elvira Fortunato, održaće predavanje u Podgorici, 3. septembra u 11.30h u EU Info centru. Predavanje će imati u fokusu mogućnosti uspješnog korišćenja EU fondova za nauku i inovacije, namijenjeno istraživačima i inovatorima svih generacija, kao i kreatorima politika. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju i dobiju savjete ove iskusne naučnice, dobitnice brojnih EU nagrada, grantova i priznanja.

Elvira Fortunato je redovna profesorka odsjeka za nauku o materijalima Fakulteta za nauku i tehnologiju Novog uImageniverziteta u Lisabonu (NOVA), direktorica Instituta za nanomaterijale, nanofabrikovanje i nanomodelovanje i CENIMAT-a. 

Bila je članica portugalskog Nacionalnog savjeta za nauku i tehnologiju (2012-2015) i članica Savjetodavnog odbora DG CONNECT Evropske komisije (2014-2015). Od novembra 2016. g. članica je Visoke grupe Mehanizma za naučno savjetovanje Evropske komisije.

Fortunato je pionirka evropskog istraživanja u oblasti transparentne elektronike, odnosno tranzistora tankog sloja baziranih na oksidnim poluprovodnicima, dokazujući da se oksidni materijali mogu upotrebljavati kao pravi poluprovodnici. 2008. godine je stekla prestižni grant Evropskog istraživačkog savjeta (ERC AdG) iz programa FP7, za projekat „Invisible“ koji se smatra uspješnom pričom. Iste godine sa svojim kolegama je dokazala mogućnost papirnog tranzistora, započinjući novu oblast u papirnoj elektronici.

Fortunato je publikovala preko 500 naučnih radova i tokom poslednjih 10 godina dobila više od 18 međunarodnih nagrada i pohvala za njen rad (npr. Medalja Blaise Pascal - European Academy of Sciences (2016); IDTechEx SAD 2009 (paper transistor); European Woman Innovation prize, Finska 2011, Czochralski award E-MRS, Češka, 2017). Nosilac je ordena Princa Henrija moreplovca, koji joj je dodijelio Predsjednik Republike Portugalije 2010. g. za njena naučna ostvarenja širom svijeta.

Prof. Fortunato boravi u Crnoj Gori povodom međunarodne konferencije Yucomat 2019 / WRTCS 2019, koja se od 2-6. septembra 2019. održava u Herceg Novom.

Imamo čast što će prof. Fortunato održati predavanje i u Podgorici, 3. septembra u 11.30h u EU Info centru, kao gošća Univerziteta Crne Gore i Ministarstva nauke. Predavanje će imati u fokusu mogućnosti uspješnog korišćenja EU fondova za nauku i inovacije, namijenjeno istraživačima i inovatorima svih generacija, kao i kreatorima politika u nauci i inovacijama. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju.

CV-Fortunato LINK: https://docentes.fct.unl.pt/emf/files/extended_cv_e_fortunato_2016_22-12-2016.pdf

Ministarstvo nauke



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.