Otvorena prva škola startapa u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prva škola startapa Montenegrin Summer Startup School je otvorena danas u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, Univerziteta Crne Gore i Instituta Konfucije.

Školu su svečano otvorile ministarka nauke dr Sanja Damjanović i rukovodilac projekta doc. dr Milena Đukanović.

Škola će trajati sedam dana i imaće intezivan program osmišljen da pored teorijskog dijela sadrži razne kreativne radionice, kako bi se mladi kreativni ljudi pokrenuli da svoje snove pretvore u uspješne biznis priče.

Ministarka Damjanović je pozdravila inicijativu prve škole o inovativnim startapovima u Crnoj Gori i istakla da inovacije imaju ključnu ulogu u rješavanju društvenih i ekonomskih izazova i da je uloga preduzetnika ključna jer veliki broj dobro usmjerenih biznisa mogu da naprave promjene koje države same nikada ne bi mogle da proizvedu. Takođe je podsjetila da Ministarstvo nauke i Vlada Crne Gore rade na stimulisanju i jačanju inovativnosti preduzeća i povećanju inovacija u privredi naše zemlje kroz poseban Program za podsticanje inovativnih startapova, kao i da se sprovodi podrška putem značajnih grantova, do 100.000eura, koji usmjeravaju preduzeća ka inovacijama za globalno tržište ali i inovacijama koje pomažu u rješavanju naših lokalnih izazova. Osvrnula se i na Naučno-tehnološki park u izgradnji, koji će biti mjesto u okviru kampusa Univerziteta za sve one koji žele da učestvuju u kreiranju dinamične viskotehnološke zajednice stvarajući dodatnu vrijednost za razvoj svog poslovanja kao i za jačanje preduzetništva i inovacionog ekosistema.
 
Rukovodilac projekta doc.dr. Milena Đukanović je naglasila da su u svijetu osnivači startapova sve mlađi ljudi, između 20 i 30 godina i da je zato ideja ove ljetnje škole da se naši najbolji studenti upoznaju sa svijetom startapova, jer je to gradivo koje nemaju priliku da odslušaju tokom redovnih studija, dodavši da je za realizaciju ideja u startap svijetu, vrlo važna karika je i kvalitetan mentor, odnosno više njih i da su se potrudili da obezbijede mentore iz Crne Gore koji već imaju uspješne i nagrađivane startap ideje i biznise, kao i inovativne startap priče koje su tek u začetku.
 
Nakon svečanog otvaranja, ministarka Damjanović je u neposrednom razgovoru sa studentima iskoristila priliku da ih ohrabri da razvijaju svoje inovacije i kreativno razmišljanje i poželjela im da im ova škola bude inspiracija za pokretanje i uspješno vođenje njihovih inovativnih startapova.
 
 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.