Internacionalizacija jedan od najvažnijih pravaca ka jačanju međunarodne konkurentnosti i održivog razvoja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore je usvajanjem Strategije razvoja Univerziteta Crne Gore za period 2019-2024. godine označio internacionalizaciju jednim od najvažnijih pravaca ka jačanju međunarodne konkurentnosti i održivog razvoja, poručio je rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić na danas održanom Info danu Erasmus + programa, u organizaciji Nacionalne Erasmus + kancelarije u Crnoj Gori.

Rektor navodi da je kroz Erasmus + program, Univerzitet nastavio dobru praksu učešća u projektima za izgradnju kapaciteta i projektima za kreditnu mobilnost.

„Ove godine Univerzitetu Crne Gore je odobreno šest projekata za finansiranje u okviru programa izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju, od kojih su čak tri koordinatorska, što je maksimalan broj koordinatorskih projekata po jednoj instituciji. Koordinatorski projekat pod nazivom Fostering Internationalization at Montenegrin HEIs through Efficient Strategic Planning (IESP) je uvršten u prvu kategoriju najkvalitetnijih projektnih aplikacija“, istakao je Nikolić.

Kada je riječ o kreditnoj mobilnosti, govori on, sklopljen je 101 ugovor, a iskoristilo je skoro 500 studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja sa Univerziteta Crne Gore, dok je na Univerzitetu Crne Gore boravilo 66 studenata i 207 članova osoblja partnerskih univerziteta.

Univerzitet Crne Gore je takođe započeo mnogobrojne aktivnosti koje imaju za cilj povećanje dolazne mobilnosti, kao i povećanje aktivnosti na promociji novih Erasmus Mundus zajedničkih master i Žan Mone programa.

„Planirano je uvođenje modula predmeta na engleskom jeziku na svim fakultetima, akreditacija studijskih programa i ljetnjih škola na engleskom jeziku, usavršavanje nastavnog kadra u cilju kvalitetnog izvođenja nastave na engleskom jeziku, upravo koristeći odobrene projekte u okviru programa Erasmus plus izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju“, dodaje on.

Šefica Nacionalne Erasmus + kancelarije u Crnoj Gori Vanja Drljević kazala je da je akademska zajednica došla u fazu zrelosti i  da se strateški osmišljava kako unaprijediti sistem visokog obrazovanja, a potvrda tome su i dobri rezultati gdje, prema njenim riječima, od 14 učestvujemo u četiri koordinatorska projekta, od kojih su tri koordinatorski projekti Univerziteta Crne Gore.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. ambasador Aivo Orav kazao je da je investiranje u intelektualni kapital jedini način na koji se možemo nositi sa brzorastućim  razvojem u globalnoj ekonomiji, te da se nada da će broj od preko 2000 Crnogoraca koji su učestvovali u aktivnostima mobilnosti tokom protekle četiri godine i dalje rasti.

Prisutnima se obratila i generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović i pozvala studente da iskoriste benefite koje ustanove visokog obrazovanja godinama pružaju.

Na Info danu predstavljeni su i novoodobreni  projekti, od kojih su tri koordinatorska projekta Univerziteta Crne Gore pod nazivom: “Jačanje internacionalizacije na crnogorskim ustanovama visokog obrazovanja kroz efikasno strateško planiranje”(IESP), “Pravna savjetovališta na usluzi ugroženim društvenim grupama: Povećanje zaposlenosti studenata prava kroz praksu” (ENEMLOS) i “Reforma stranih jezika na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori” (REFLAME).

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.