Licenca mora biti u saglasju sa svim potrebnim elementima akreditacije




Licenca mora biti u saglasju sa svim potrebnim elementima akreditacije

Stav direktora Centra za studije i kontrolu kvaliteta Aleksandra Vujovića povodom nezakonite licence u Beranama sa kojom Ministarstvo prosvjete pravi pritisak na Upravni odbor i raspisvanje konkursa za upis na Visoku medicinsku školu u Beranama.

Elaborat Visoke medicinske škole sastavni je dio elaborata Medicinskog fakulteta. U njemu precizno stoji gdje se nastava i kako izvodi, sa kojim nastavnim osobljem, kao i zbog specifičnosti ove evropske profesije po novim nastavnim programima, u kojim laboratorijama  i nastavnim bazama. U ovom slučaju sve u elaboratu precizirano je na adresi Podgorica - amfiteatri i laboratorije Medicinskog fakulteta, Klinički centar, kao i druge zdravstvene institucije – Institut za javno zdravlje, Dom zdravlja Podgorica itd. 

Dakle, nastava se organizuje u prostorima Univerziteta koji su jedini obrazovni standard za sprovođenje nastavnih programa, a u ovom slučaju to je opsežan broj časova, gotovo dvije trećine obavezne kliničke prakse. Svi ovi elementi nastave ključan su i neodvojiv dio procesa akreditacije i akreditacionog elaborata, pa je tako i sa licencom za ovaj studijski program.

Da razjasnim proceduru akreditacije: Na elaborat Medicinskog fakulteta koji odobrava Senat međunarodni eksperti, po međunarodnim standardima, provjeravaju i ocjenjuju sve elemente i sačinjavaju Izvještaj, koji se potom usvaja na Savjetu za visoko obrazovanje. Ispoštovali smo proceduru, dobili najbolje ocjene i naša ukupna akreditacija je usvojena na ovom Vladinom tijelu. Kao što smo više puta rekli, ustanova ima apsolutnu zakonsku obavezu da sprovede studijski program prema akreditaciji i nikako drugačije.

Treba li objašnjavati da se licenca ne može dati suprotno akreditaciji, odnosno za ono za šta nije tražena od Univerziteta Crne Gore? Sve ovo već je navedeno u žalbi na rješenje Prosvjetne inspekcije, kao i u upravnoj tužbi protiv nezakonito izdate licence za Berane. Suština zakonske procedure, poručujemo iz Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore, je saglasnost svih elementa akreditacije, zato smo i tražili i licencu za akreditovani program u Podgorici, a ne u Beranama. 

Imputiranje rektorki Vojvodić da zaobilazi činjenicu licence kontinuiran je pokušaj manipulacije. Zapravo se radi o izigravanju pravnih instituta i pokušaju osnaživanju nelegitimne Naredbe Prosvjetne inspekcije i njene zloupotrebe od Ministarstva prosvjete. To je svojevrsno prikrivanje nezakonito izdate licence koju su u Ministarstvu adresirali na Berane. Još jednom: Elaborat Medicinskog fakulteta, Izvještaj međunarodne ekspertske komisije za akreditaciju, Odluka Savjeta za visoko obrazovanje i Rješenje o licenci moraju biti u saglasju.

Prof. dr Aleksandar Vujović

Direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.