Za obrazovanje profesionalaca potrebni adekvatni uslovi




Za obrazovanje profesionalaca potrebni adekvatni uslovi

Reagovnje na javni istup Direkcije za javne radove o objektu „Univerzitetski centar“ u Beranama

 u kontekstu studijskog programa Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta UCG

Pohvalna je informacija da Direkcija za javne radove privodi kraju zgradu pod nazivom „Univerzitetski centar“ u Beranama. Ovo posebno ističem kako bih spriječio bilo kakvo tendenciono tumačenje reagovanja koje potpisujem kao rukovodilac Kancelarije za karijerne orijentacije Univerziteta Crne Gore.

Javnosti želim da predočim da, osim studenata Visoke medicinske škole, u Beranama studiraju i studenati privatnog fakulteta za menadžment, a školuju se i srednjoškolci Medicinske škole koji sigurno nijesu svi sa prebivalištem u Beranama.

Zašto upućujem na činjenice: Studentski dom iliti „Univerzitetski centar“ bio im je i do sada prijeko potreban i biće im svima itekako od koristi! Prostori koji postoje u ovom još nezavršenom objektu (dvije predavaonice i nekoliko učionica, trpezarija, kuhinja, spavaonice) u koji se godinama ulagalo, nijesu adekvatna infrastruktura za obrazovanje profesionalaca i dalju karijernu orijentaciju studenata studijskog programa Visoka medicinska škola, koji je upravo zbog standarda ove specifične profesije akreditovan u Podgorici.

Ni u pomenutoj zgradi, ni u Opštoj bolnici Berane nema uslova ni za licencu, ni za realizaciju unaprijeđenog nastavnog plana, ni za specifičnu kliničku praksu. U takvom prostoru, kao što smo sa Univerziteta Crne Gore koordinisano tokom dva mjeseca po ovom pitanju predlagali, mogli bi adekvatne uslove imati studijski programi poput poljoprivrede, turizma, drvopredade, što su za sjever i sprječavanje migracije stanovništva veoma važne oblasti razvoja.

Aktivnosti Kancelarije za karijerne orijentacije, i dosadašnje i buduće, nalažu da mlade koji žive na sjeveru i planiraju studiranje i profesionalni razvoj, ali i njihove roditelje, informišemo i na ovaj način.     

 

Doc. dr Uglješa Janković

Rukovodilac Kancelarije za karijerne orijentacije

Univerzitet Crne Gore



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.