UCG napredovao 79 mjesta na Webometrics-u




UCG napredovao 79 mjesta na Webometrics-u

Univerzitet Crne Gore nastavio je da napreduje na referentnim svjetskim listama, pa je tako za 79 mjesta popravio skor na julskoj listi svjetskih univerziteta Webometrics, gdje se nalazi na 2.370 poziciji od ukupno 11.992.

Univerzitet Crne Gore je od januarskog izdanja Webometricsa popravio pozicije i u parametrima „otvorenost“ i „prisustvo“, koji se uz „uticaj“ i „izuzetnost“ uzimaju u obzir prilikom rangiranja.

Podaci za julsko izdanje Webometrics liste prikupljeni su u prvih 20 dana jula, a obuhvaćeno je više od 24 hiljade institucija visokog obrazovanja širom svijeta.

Objavljivanjem svjetske rang liste univerziteta urednici Webometrics liste žele, kako navode, da motivišu istraživače i institucije visokog obrazovanja da objavljuju sadržaje na webu koji tačno prikazuju njihove naučno-istraživačke aktivnosti.

Nastavak dobrog pozicioniranja Univerziteta Crne Gore na Webometrics listi jedan je od rezultata trogodišnjih reformi državnog univerziteta. Osim novog modela studija usklađenog sa standardima Evropskog prostora visokog obrazovanja, u reformi je posebna pažnja posvećena internacionalizaciji Univerziteta, akademskoj mobilnosti, podizanju kulture publikovanja rezultata naučnoistraživačkog rada u vodećim naučnim časopisima, ali i podsticanju međunarodne prepoznatljivosti istraživača i naučnoistraživaćkih timova.

Podsjetimo, Univerzitet Crne Gore je nedavno napredovao za 616 mjesta na prestižnoj “Top Universities by Google Scholar Citations” listi, gdje zauzima 1.594 poziciju sa 19.937 citata. 

Webometrics rangiranje svjetskih univerziteta je inicijativa Cybermetrics Lab - istraživačke grupe  koja pripada najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), a ujedno je i među prvim  istraživačima u Evropi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.