Završen dvodnevni Okrugli sto „Dijaspora, identitet i migracije – mogućnosti i izazovi“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dvodnevni Okrugli sto na temu „Dijaspora, identitet i migracije – mogućnosti i izazovi“, u organizaciji Univerziteta Crne Gore i Fakulteta političkih nauka, završen je danas na Univerzitetu Crne Gore.

Drugi dan Okruglog stola započet je temom o ulozi Javnog emitera u promovisanju crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Na ovu temu je govorila profesorica Fakulteta političkih nauka prof. dr Nataša Ružić.

Profesorica Ružić je analizirala sadržaj rubrike Dijaspora, na portalu Javnog servisa, a najveći broj tekstova, objavljen je u periodu kada su obilježeni Dan nezavisnosti i Dan državnosti Crne Gore, kao i Dani dijaspore, odnosno u maju i julu.

Profesorica Univerziteta u Novom Sadu, Karolina Lendák-Kabók se osvrnula na odnos Mađarske prema vojvođanskim Mađarima kroz obrazovnu politiku i strategiju ekonomskog i regionalnog razvoja.

Profesor na Institutu za društvene i humanističke nauke Euro Balkan u Skoplju, Rubin Zemon govorio je o antropološkom pristupu migracijama u Makedoniji.

O specifičnostima iseljavanja visokokvalifikovanog kadra iz Crne Gore, govorio je saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore dr Mehmed Đečević.

Moderator na Okruglom stolu bila je doc. dr Danijela Vuković Ćalasan, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.