Potpisan Kolektivni ugovor o izmjeni i dopuni Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore




Potpisan Kolektivni ugovor o izmjeni i dopuni Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić, ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Sindikata Univerziteta Crne Gore Vukašin Zogović su potpisali Kolektivni ugovor o izmjeni i dopuni Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore.

Rektor Nikolić je, iskazujući svoje zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom o izmjeni i dopuni Kolektivnog ugovora Univerziteta Crne Gore, izjavio:

Strategijom razvoja Univerziteta Crne Gore od 2019–2024. godine prepoznali smo jačanje konkurentnosti i internacionalizaciju kao strateške pravce razvoja Univerziteta, odnosno povećanje međunarodne vidljivosti i uporedivosti u okviru Evropskog prostora visokog obrazovanja i Evropskog istraživačkog prostora.

Kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve, neophodno je da spriječimo odliv postojećih kadrova i zadržimo naše najbolje studente kao buduće saradnike u nastavi i istraživače. U tom pravcu smo započeli niz aktivnosti kojima želimo da poboljšamo njihov profesionalni, materijalni i društveni status, kao i uslove za rad.

Jedna od takvih aktivnosti jeste svakako pokrenuta inicijativa početkom 2019. godine za izmjenu i dopunu Kolektivnog ugovora, sa ciljem da se zarade zaposlenih na Univerzitetu približe zaradama zaposlenih u Javnom sektoru, kao i zaradama zaposlenih na državnim univerzitetima u regionu.

Tokom pregovora sa Ministarstvom prosvjete i Sindikatom iskazan je visok stepen saglasnosti sa našim prijedlozima u skladu sa strateškim pravcima razvoja Univerziteta. Naše zahtjeve smo uspjeli djelimično da unesemo u izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore.

Pored povećanja zarada svim zaposlenima u iznosu od 9% + 3%, u naredne dvije godine unijete su i veoma značajne novine, upravo u pravcu jačanja konkurentnosti i internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore:  

 

  • Po prvi put se osniva poseban budžetski fond za podršku naučnoistraživačkim, inovativnim i projektnim aktivnostima na Univerzitetu Crne Gore.
  • Po prvi put je normiran rad zaposlenih u naučnim institutima, usmjerenih ka jačoj naučnoistraživačkoj i inovativnoj djelatnosti.
  • Po prvi put je prepoznat značaj odvijanja nastave na engleskom jeziku sa ciljem povećanja dolazne mobilnosti, stranih studenata na Univerzitetu Crne Gore, kroz novi korektivni koeficijent za ovaj oblik držanja nastave.

 

U narednoj godini očekujemo nastavak pregovora sa Ministarstvom prosvjete i Sindikatom Univerziteta kako bismo pokušali da i ostale naše zahtjeve unesemo u nove izmjene i dopune Kolektivnog ugovora.

 

Medijske objave: 

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/264173/ucg-za-bolji-status-buducih-saradnika-i-istrazivaca.html

https://www.aktuelno.me/crna-gora/ucg-za-bolji-status-buducih-saradnika-i-istrazivaca/

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.