Rektorat Univerziteta Crne Gore biće partner u tri Erasmus+ projekta izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju za 2020. godinu




Rektorat Univerziteta Crne Gore biće partner u tri Erasmus+ projekta izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju za 2020. godinu

Od sedam projekata u kojima će učestvovati Univerzitet Crne Gore, a koji su odobreni za finansiranje u okviru Erasmus+ programa izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju za 2020. godinu, u tri projekta će kao partnerska institucija učestvovati Rektorat Univerziteta.

Strengthening university autonomy and increasing accountability and transparency of Western Balkans Universities“ - STAND predstavlja regionalni trogodišnji projekat sa ukupnim budžetom u iznosu od 999.081,00 eura. Cilj projekta je pružanje podrške procesima i uspostavljanje mehanizmima koji treba da obezbijede efikasno upravljanje univerzitetima i jačanje njihove autonomije, te da unaprijede odgovornost i transparentnost univerziteta na Zapadnom Balkanu. Projekat će podržati državne i privatne institutcije na Kosovu, u Albaniji i Crnoj Gori, da ostvare nacionalne i regionalne prioritete kada je u pitanju upravljanje, strateško planiranje i rukovođenje univerzitetima u cilju unapređenja njihovih funkcija. Projektom koordinira Međunarodni poslovni koledž iz Kosovske Mitrovice, dok su partneri iz regiona Univerzitet u Prištini, Univerzitet iz Gnjilana, Univerzitet primijenjenih nauka iz Ferizaja i Univerzitet u Đakovici sa Kosova, Univerzitet u Tirani, Univerzitet u Draču i Univerzitet Polis iz Albanije, Ministarstva prosvjete kao i Agencije za kontrolu i osiguranje kvaliteta iz sve tri zemlje regiona. Partneri iz Evropske unije su Univerzitet u Hamburgu (Njemačka), Univerzitet u Ljubljani, Sveučilište u Zagrebu, Univerzitet u Fođi (Italija), Univerzitet jugoistočne Evrope, kao i Evropska asocijacija univerziteta.

 „Digital Entrepreneurial Nest and Industry 4.0 in Montenegro“ - DIGENEST predstavlja nacionalni trogodišnji projekat sa ukupnim budžetom u iznosu od 996.200,00 eura. Projekat je usmjeren ka razvoju kapaciteta UCG i UDG, i to: razvoju Instituta – Centar izvrsnosti za istraživanje i inovacije na UCG i preduzetničkog gnijezda na UDG, unapređenju nastavnog procesa sa aspekta preduzetništva i digitalizacije. Projektom će koordinirati Univerzitet Donja Gorica, a od partnera iz Crne Gore u projekat će biti uključeni i Privredna komora Crne Gore, Klinički centar Crne Gore, Ministarstvo zdravlja, Fond zdravstva Crne Gore, Mesna industrija Goranović i Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore. Konzorcijum projekta uključuje kompaniju ComTrade iz Srbije i sljedeće partnere iz EU: HFU – Furtwagen University (Njemačka), BME – Budapest University of Economics and Technology (Mađarska), National and Kapodistrian University of Athens (Grčka).

Improving the process of education through the development of e-learning multimedia platform and smart classrooms“ - SMARTEL predstavlja regionalni trogodišnji projekat sa ukupnim budžetom u iznosu od 831.873,00 eura. Cilj projekta je realizovanje multimedijalne platforme za predavanje i učenje kao i izgradnja pametnih učionica kako bi se unaprijedile postojeće i razvile nove metodološke instrukcije i olakšao pristup, savladavanje i predstavljanje nastavnih materijala u tehničkim naukama i informatici. Koordinator projekta je Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici – Fakultet tehničkih nauka. Partneri iz EU su: Universidad politecnica de Madrid (Španija), Università ta’ Malta (Malta), Univerzitet u Ljubljani, kao i nevladina organizacija CESIE – European Centre of Studies and Initiatives (Italija). Ostali partneri su: Međunarodni biznis koledž Mitrovica (Kosovo), Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Mostaru.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/rektorat-ucgpartner-u-tri-erasmus-projekta

https://makanje.me/clanak/3101

https://www.mladiniksica.me/rektorat-ucg-partner-u-tri-erasmus-projekta/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.