Naučna tribina: Profesor Foks o novim putevima od starih kostiju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Foto galerija

 

Kroz analizu genetike arheolozi danas rješavaju višedecenijsku debatu o migracijama ljudi još od drevnog doba, kazao je prof. dr Karles Laluzea Foks (Carles Lalueza Fox) na danas održanoj naučnoj tribini na Univerzitetu Crne Gore.

„Mi danas razumijemo geografska i vremenska pomjeranja evropskih predaka“, dodao je on, navodeći da naučna istraživanja arheologa mogu da dođu do informacija o prošlim društvenim strukturama, rodbinskim vezama.

„Sada se krećemo od populacija do određenih individua. Uskoro ćemo moći da povežemo pojedince iz prošlosti sa ovovremenim pojedincima, kroz veze predaka“, kazao je profesor Foks.

Profesor Foks je istraživač na Institutu za razvojnu biologiju (CSIC-UPF) u Barseloni, u Španiji. Na tribini je prošao kroz dosadašnja istraživanja paleogenetike, kojom se bavi već 25 godina, a koja je, kako je rekao često zna da iznenadi usljed neobičnih kombinatorika na evropskim prsotorima, a zadatak naučnika je bio da otkrije gene koji su odgovorni za svjetliju ili tamniju put, boju očiju.

Profesor je objavio više od stotinu radova u međunarodnim časopisima, koji se uglavnom bave genetskom analizom prethodnih ljudskih populacija za rekonstrukciju drevnih migracija, sklonosti i prilagođavanje populacije. Njegovi radovi uključuju prvi kompletni mitohondrijski genom izumrle vrste (Nature 2001), prvu funkcionalnu analizu drevnog gena (Science 2006), prvi mezolitički ljudski genom (Nature 2014).

Predstavljajući ga, prof. dr Predrag Miranović je kazao da su njegova istraživanja od 2004. godine usmjerena na neandertalsku genomiku, uglavnom u saradnji sa neandertalskom porodičnom grupom sa nalazišta EI Sidron u Asturiji (Španija) (PNAS 2006, 2011).

Jedan od rezultata njegovog rada jeste povratak specifičnih nuklearnih gena iz neandertalaca, uključujući pigmentaciju kose (Science 2007) i gena povezanih sa govorom (Current Biology 2007). Takođe, sarađivao je na projektu Neandertalski genom, kojim je rukovodio profesor Svante Paabo. Za svoje istraživanje nagrađen je Nagradom Ciutat de Barcelona, 2007. godine.

Objavio je, pored istraživanja, i 11 popularnih naučnih knjiga, uglavnom o temama iz oblasti ljudske evolucije, arheogenetike i moderne ljudske različitosti.

Posljednja knjiga koju je objavio je Genetska kovačnica Evrope - La forja genetica de Europa (2018).

Za svoj naučnoistraživački  rad nagrađivan je brojnim prestižnim nagradama.

Današnja naučna tribina je organizovana na osnovu Sporazuma o naučnoj i umjetničkoj saradnji između Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Univerziteta Crne Gore.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/profesor-foks-o-novim-putevima-od-starih-kostiju?fbclid=IwAR2RFNBl8zi0E8DMMtx88M8fCJR1s7BFN4a3UQ3fU9FWCX98jiUJKMr__zQ

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.