Naučna zajednica Univerziteta Crne Gore kontinuirano raste na Google Scholar listi




Naučna zajednica Univerziteta Crne Gore kontinuirano raste na Google Scholar listi

Svjetski pretraživač naučnih radova Google Scholar danas, 5. oktobra 2020. godine, registruje 486 imena naučnika Univerziteta Crne Gore, što predstavlja kontinuirani rast  prisustva naučne zajednice Univerziteta Crne Gore na ovoj globalnoj listi. 

Uzlazna linija citiranosti naučnih radova sa Univerziteta Crne Gore primjetna je još od 2017. godine, kad je započeta kampanja povećanja međunarodne vidljivosti na Univerzitetu Crne Gore.

Ona je i u skladu sa Strategijom razvoja Univerziteta Crne Gore (2019-2024), kojom je Univerzitet posvećen jačanju internacionalizacije i konkurentnosti, odnosno povećanju međunarodne vidljivosti i uporedivosti u okviru Evropskog prostora visokog obrazovanja i Evropskog istraživačkog prostora.

Najveći broj citata na UCG (11.030) ima redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) prof. dr Nataša Raičević, u Imageoblasti fizike elementarnih čestica. Ona je vođa naučnog tima UCG, uključenog u jedan od vodećih CERN-ovih eksperimenata za proučavanje čestica (CMS) u Velikom hadronskom sudaraču.

 

Na drugom mjestu je, sa 10.742 citata, prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i redovni pImagerofesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. U svijetu, zauzima prvo mjesto sa istraživanjima u oblasti sportskog treninga. Profesor Bjelica se bavi i ostalim istraživanjima u domenu sportskih nauka, poput kondicijske pripreme, fudbala, treninga, snage.

 

Treće mjesto zauzima prof. dr Ljubiša Stanković (9.360), potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjeImagetnosti (CANU), bivši rektor Univerziteta Crne Gore i redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta(ETF). Stanković je saradnik najveće tehničke profesionalne organizacije na svijetu za napredak tehnologije IEEE i član Academia Europaea. Njegova oblast istraživanja su digitalna obrada signala, analiza vremenskih frekvencija signala, radarska obrada signala i slično.

DekImagean i vanredni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG prof. dr Stevo Popović, na četvrtom je mjestu sa 9.141 citata radova u domenu sportskih nauka. Pored profesora Bjelice, potpisuje rad objavljen u časopisu "Nature" sa 50 impakt faktorom, 2019. godine, što je prvo dostignuće ovog tipa na crnogorskim prostorima. 

 

Image

Na petom mjestu je prof. dr Gordana Laštovička-Medin (7.920), redovni profesor PMF-a, čije je istraživačko interesovanje  nuklearna i eksperimentalna fizika visokih energija (elementarne čestice).

 

Image

Njena koleginica sa PMF-a, prof. dr Ivana  Pićurić, čija su interesovanja vezana za eksperimentalnu fiziku elementarnih čestica, odmah je iza nje po broju citata (6.250). 

 

Prof. dr Igor Đurović, redovni profesor ETF-a i član CANU-a, čija je oblast istraživanja analiza vremenske frekvencije signala, stImageatistička obrada signala, analiza i obrada signala, obrada slike, parametrijska i neparametrijska procjena, sa (5.079) citata je na sedmom mjestu.

 

 

Na oImagesmom mjestu je prof. dr Srđan Stanković (4.607 citata), takođe redovni profesor ETF-a. Svojim istraživanjima dao je teorijski doprinos vremensko-frekvencijskoj analizi signala, predložio novi pristup u digitalnom Watermarketing-u, novi algoritam za kompresivno odabiranje,  razvoj  hardverske realizacije kola za vremensko-frekvencijsku analizu signala.

 

PrImageof. dr Vladimir Pešić (3.841), sa PMF-a, zauzima deveto mjesto sa istraživanjima u  oblasti  ekologija i taksonomija vodenih beskičmenjaka, ekologiji izvora i ekologiji periodičnih rijeka i potoka.  Autor je više od 250 radova u međunarodnim časopisima, a otkrio je i opisao oko 300 vrsta novih za nauku iz svih djelova svijeta.

 

SaImageradnik u nastavi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Jovan Gardašević sa 3.681 citata je na desetoj poziciji, sa radovima u oblasti sportskih nauka. 

 

 

Pored njih, u prvih 20 imena, svojim radom i zalaganjem, mjesto na ovoj listi, zahvaljujući prepoznavanju kolega,  sljedećim redosljedom, zauzeli su i prof. dr Irena Orović (2.573 citata), doc. dr Bojan Mašanović (2.490), prof. dr Miloš Daković (2.100), doc. dr Velibor Spalević (1.650), prof. dr Gojko Joksimović (1.496), dr Ivan Vasiljević (1.457), prof.dr Aneta Bošković (1.447), prof. dr Predrag Miranović (1.278), prof. dr David Kalaj (1.255), prof. dr Sanja Peković (1.136).

Doprinos svih 486 naučnika koji su radom ucrtali svoje ime na Google Scholar listi značajan je za prepoznatljivost crnogorske akademske zajednice u globalnim razmjerama svijeta nauke.

Ovaj servis kompanije Google omogućava vidljivost naučnih aktivnosti i dostupnost radova zainteresovanim korisnicima i predstavnicima naučne javnosti iz cijelog svijeta.

Google Scholar rangira naučne radove na osnovu mjerenja cijelog teksta, u zavisnosti od toga gdje je objavljen, ko ga je napisao, koliko često i kako je citiran u drugoj naučnoj literaturi.

Na svjetskom nivou sadrži bazu za koju se procjenjuje da ima 389 miliona dokumenata, a u kojoj se pozicioniraju i crnogorski naučnici.

Informacija o citiranosti naučnika Univerziteta Crne Gore dostupna je na Google Scholar listi, na linku:

https://scholar.google.com/citations?view_op=search_authors&hl=en&mauthors=ucg.ac.me&btnG

 

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/naucna-zajednica-univerziteta-crne-gore-kontinuirano-raste-na-google-scholar-listi/

https://www.portalanalitika.me/clanak/naucna-zajednica-univerziteta-crne-gore-kontinuirano-raste-na-google-scholar-listi

https://fosmedia.me/infos/drustvo/naucna-zajednica-ucg-kontinuirano-raste-na-google-scholar-listi

https://makanje.me/clanak/3622?fbclid=IwAR2enY2_rSqtt0ME4tZp4giNTX0tWDrqBD-ltdAKupJJvhJLFGif0kgax8U

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Povodi&clanak=762479&datum=2020-10-06

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.