Za glumce otvoreni novi prostori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Rektoratu Univerziteta Crne Gore održan je treći seminar o kulturi u organizaciji Studentskog parlamenta UCG, u saradnji sa Studentskim vijećem Fakulteta dramskih umjetnosti. Nakon seminara na Cetinju iz oblasti likovnih umjetnosti i muzičkih umjetnosti, koje su održali Borut Vild i Ivana Miladinović Prica u decembru, održan je i seminar iz oblasti dramskih umjetnosti.

Studenti glume, kao i brojni svršeni studenti dramskih umjetnosti, imali su zadovoljstvo da prisustvuju predavanju Anile Gajević, osnivačice i direktorice kasting i talenat agencije ZONA iz Sarajeva.

Anila Gajević  bavi se zastupanjem glumaca iz jugoistočne Evrope. Glumci ZONE igrali su u brojnim projektima domaće, regionalne, evropske i američke produkcije od kojih se izdvajaju svjetski blockbusteri «Mission Impossible: Ghost Protocol», «Skyfall», «Snowpiercer», «Child 44», «The November Man», kao i evropski hitovi poput «Twice Born», «In Order of Dissapearance», «Shanghai Gypsy», «Halimin put». Glumce publika takođe može vidjeti i u popularnim regionalnim TV serijama.

Jedna od najpoznatijih crnogorskih glumica i profesora na FDU Dubravka Drakić prisustvovala je seminaru. „Kroz predavanje Anile Gajević imali smo  priliku da o naprednijim modelima angažovanja glumaca u regionalnoj filmskoj produkciji čujemo realne i pouzdane informacije. Ohrabruje to što vrlo profesionalno i odgovorno koleginica iz Sarajeva očekuje od glumaca spremnost da napreduju i razvijaju vještine, a putem izlazaka na kastinge i potvrde umijeće i opšteprihvaćeni stav da  glumci školovani na FDU na Cetinju su i te kako prisutni u poslu i van granica Crne Gore. Zahvaljujući internetu, glumcima se nude novi prostori, ali se od njih očekuje zalaganje  i lični razvoj, koji isključuje zastarjeli model čekanja uloge u pozorištu, kao mjerila vrijednosti i talenta. Učenje jezika, savladavanje sportova i vještina i obrazovanje, to su putevi kojima treba da streme glumci "našeg" doba“, kazala je prof. Drakić.

Student povjerenik na FDU Jelena Odalović konstatovala je da su to bila dva korisna dana, koja su budućim glumcima pokazala mnogo toga: kako da postanu konkurentni, vidljiviji na tržištu, koliko ih rada još čeka. „Završavamo studije i spremni smo da se pokažemo, da iznenadimo i da se usavršavamo. Ovo je bila prezentacija jednog od načina kako naći sebi priliku, zgrabiti je, iskoristiti na najbolji mogući način i postići uspjeh.“, navodi Odalovićeva.

Studentkinja glume Jelena Đukić je kazala: „Danas se sve više rade koprodukcijski projekti država bivše Jugoslavije, glumci sve više imaju priliku da rad projekte van svoje države, a evropsko i uopšte svjetsko tržište je sve otvorenije za glumce sa ovih prostora. Umrežavanje je ključno, a mi umnogome kaskamo kako za informacijama, tako i za prilikama da radimo. Ovo predavanje nam je omogućilo, osim upoznavanja vlasnice najveće agencije na ovim prostorima, i upoznavanje sa principima funkcionisanja rada i posvećenosti na većem tržištu. Upoznati smo sa zahtjevima koje ono donosi kao i prilikama koje su nas do sada mimoilazile.“

Ovaj seminar je organizovan u sklopu realizacije projekta Studentski kulturni centar čiji je nosilac Studentski parlament Univerziteta Crne Gore, krovna organizacija studenata državnog univerziteta

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.