Milena Vujanović dobitnica stipendije Marija Sklodovska Kiri




Milena Vujanović dobitnica stipendije Marija Sklodovska Kiri

 

ImageMilena Vujanović je završila studije fizike na PMF-u Univerziteta Crne Gore. Prijavila se za učešće na CERN-ovoj ljetnjoj školi za studente fizike 2015. godine. To joj je otvorilo vrata za izazovna iskustva u nauci, sve do nedavnog dobijanja prestižne stipendije za mlade naučnike u okviru Marija Sklodovska Kiri akcija.

Milena nam je ispričala o svojim iskustvima rada na inovativnom projektu, s naglaskom na nedavnoj obuci za kreiranje medijskih sadržaja o naučnim istraživanjima. Ovo je nova praksa naučnih centara, kojom se nauka pokušava približiti široj javnosti na kreativan i prijemčiv način.

# Šta je AVA projekat?

AVA (Accelerators validating antimmater) je projekat finansiran od strane EU Horizont2020, Okvirnog programa za istraživanje i inovacije, odnosno njegovog segmenta namenjenog profesionalnom usavršavanju naučnika, Akcije Marija Sklodovska Kiri. Projekat se fokusira na istraživanje antimaterije kroz kolaboraciju 5 univerziteta, 8 istraživačkih centara, od kojih je CERN jedan od njih i 13 industrijskih partnera.

Stotine visoko kvalifikovanih istraživača se prijavilo na oglas za radna mesta na projektu, a samo nas 13 je odabrano. Još dve pozicije su slobodne zbog visokog kriterijuma postavljenog od strane AVA komisije za izbor kandidata.

Cilj programa je fundamentalno istraživanje u oblasti antimaterije i unapređenje eksperimenata iz ove oblasti.
Antimaterija je prilično nova oblast fizike koja pokušava da da odgovor na fundamentalna pitanja fizike koja niko pre nije postavio. Očekuju se ogromna otkrića u ovoj oblasti u narednim godinama.

#Kako sam ja dobila stipendiju?

Kada sam kao student PMF-a u Podgorici otišla u CERN na letnju praksu u okviru Summer Student programa dobila sam poziv od eksperta za antimateriju, dr Mihaela Dozera, da se vratim u CERN da radim fudamentalno istraživanje u ovoj oblasti na njegovom projektu tokom perioda od pola godine.

Međutim, kad sam počela da radim na projektu izvršila sam merenja koja su značajno pomogla razvoju eksperimenta. Ubrzo nakon toga su me postavili da budem odgovorna za ceo jedan sistem koji je ključan deo eksperimenta. Zbog toga i činjenice da nema puno ljudi koji su mogli da rade posao koji sam ja radila moj ugovor je produžen do kraja 2018. godine i umesto šest ja sam aktivno učestvovala u eksperimentu u CERN-u 15 meseci.
Ovo iskustvo u oblasti antimaterije, koje je nastalo zahvaljujući programu letnje praske u CERN-u, i podsticaj Mihaela Dozera su razlog što sam se prijavila za AVA projekat. Nakon prijave, imala sam intervju sa četiri fizičara sa instituta na kome trenutno radim, Cockcroft Institute of Accelerator Science and Technology. Nedelju dana kasnije dobila sam ponudu i vrlo brzo sam morala da donesem odluku. U tom periodu sam imala par ponuda za doktorske programe na nekoliko velikih univerziteta u Engleskoj i u CERN-u, uključujući vodeći eksperiment u oblasti antimaterije na svetu, ALPHA.
Odlučila sam se za AVA projekat jer uslovi koje nudi H2020 Marija Kiri akcija se ne dobijaju na tom nivou u ostalim programima.

# Šta ću raditi u okviru stipendije?

Veliki deo projekta fokusira se na unapređivanje profesionalnih vještina u oblasti fizike i kompjuterskih nauka i to je propraćeno brojnim školama, radionicama i konferencijama. Direktan rad na akceleratorima je izuzetno važan tako da je akcenat stavljen na to. Pored toga, organizuju se brojne radionice i obuke vezane za unapređenje veština u vezi s medijima, kako pisati i objavljivati radove i prezentacije, kako organizovati naučne skupove, voditi istraživački tim, patentirati izume i slično.

# Šta očekujem da postignem na kraju? Kako će se to odraziti na dalju karijeru?

Po rečima Karstena Velša, mog supervizora i koordinatora projekta, cilj projekta je da se stvori sledeća generacija vrhunskih istraživača koji će steći iskustvo i veštine potrebne da zauzmemo pozicije lidera istraživačkih grupa, profesora na univerzitetima, projekt menadžera u industriji i slično. Ne znam da li ću ja uspeti jednog dana da dođem do tih pozicija i trenutno ne razmišljam o tome. Za sad mi je cilj da naučim što više i da jednog dana prerastem u istraživača kojem težim da postanem. AVA projekat će mi definitivno u tome puno pomoći.

AVA predstavlja mrežu između univerziteta, naučnih centara (kao što je CERN) i privrede. Projekat je finansiran od strane Evropske unije i omogućava revolucionarna istraživanja u oblasti antimaterije.

Mladi istraživači AVA projekta (Accelerators validating antimatter) kojim koordinira Univerzitet u Liverpulu , učestvovali su u inovativnom treningu koji bi im omogućio da promovišu svoje istraživanje koristeći film i video.

Ovaj jednonedelji program je održan u MediaCityUK , internacionalnom hubu za tehnologiju, inovacije i kreativnost.

Profesor Karsten Velš (Carsten Welsch), šef odseka za fiziku na Univerzitetu u Liverpulu i koordinator AVA projekta, kaže: ,,Tokom cele svoje karijere, uspešni istraživači često moraju da promovišu i reklamiraju svoja istraživanja koristeći profesionalne medijske tehnike. Ovaj program je omogućio trening posvećen isključivo tome – razvijanju medijskih veština koje će AVA istraživači moći da primene u svojoj karijeri. Kao rezultat ove nedelje, AVA istraživači su potpuno samostalno kreirali svoj video: AVA – Nature (antimatters).’’

Nedelja je počela s upoznavanjem s kreativnim procesom od strane Carbon Digital-a. Ova više puta nagrađivana kompanija je jedan od partnera na AVA projektu i u prošlosti su radili sa BBC, Sony i Unilever-om. Istraživači su počeli rad na pre-produkciji; pisanje teksta i opšti izgled i ton filma je odlučen. Nakon toga su naučili tehnike korišćenja kamere, svetla, snimanja sa zelenim ekranom i svi su imali priliku da se isprobaju pred kamerom.

U postprodukciji, grupa je identifikovala svoje jače strane pa su se podelili u manje grupe gde su se posvetili raznim delovima filma. To je uključilo stvaranje animacija, editovanje, muziku i specijalne efekte kao i produkciju finalne verzije. AVA istraživači su aktivno učestvovali u svim koracima kreiranja videa.

Profesor Velš, koji je osmislio plan treninga zajedno sa Carbon Digital-om, je prokomentarisao: ,,U potpunosti sam oduševljen kvalitetom finalog filma i koliko su svi učesnici doprineli njegovom stvaranju tokom ove nedelje. Trening je upoznao istraživače s izazovima koji stoje iza kreativnog i tehničkog procesa stvaranja moderne medijske produkcije. Ovo je još jedan u nizu jedinstvenih inovativnih treninga koje nudimo kroz razne EU programe na Univerzitetu u Liverpulu za mlade istraživače. Trenutno analiziramo kako ovaj pristup može da pomogne i budućim studentima.’’

Film se može pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=AXu06zZhgoo

Više o Marija Sklodovska Kiri akcijama za mlade istraživače možete pročitati ovdje: http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Horizont2020/180290/Stipendije-Marija-Sklodovska-Kiri-H2020-za-mlade-istrazivace.html



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.