Program razmjene u SAD_SUSI Student Leaders




Ambasada SAD je u mogućnosti da pruži priliku nesvršenim studentima osnovnih studija (kojima je ostao bar jedan semestar do diplome) da u okviru programa Study of the U.S. Institutes (SUSIs) for Student Leaders posjetom SAD u trajanju od 5 nedjelja, u periodu od Juna do Avgusta 2022, usavrše svoja znanja i uspostave korisne međunarodne kontakte iz oblasti očuvanja životne sredine.

Ljubazno bih Vas zamolila da materijale koje Vam dostavljam u prilogu mejla podijelite sa studentima za koje smatrate da bi bili dobri kandidati za ovu vrstu razmjene. Sve potrebne informacije se nalaze u dodatku mejlu pod naslovom ,,SUSI- Program Information“, a kandidati se prijavljuju popunjavanjem aplikacione forme – SUSI Student Leaders_Application Form. Kako kandidati, pored ostalog, moraju imati viši stepen poznavanja engleskog jezika da bi aktivno mogli učestvovati u diskusijama i aktivnostima programa u SAD, materijali koje Vam šaljem su na engleskom, ali da bi uslovi apliciranja bili jasniji, šaljem Vam ih, u kracoj verziji i na crnogorskom u nastavku.

Dakle, od učesnika se očekuje da budu visoko motivisani studenti od prve do treće godine osnovnih studija univerziteta i drugih institucija visokog obrazovanja, koji posjeduju liderske sposobnosti kroz akademski rad, učešće u zajednici i vannastavne aktivnosti. Imati posebno u vidu studente iz ne-elitnih, ruralnih ili urbanih sredina, kao i pojedince sa invaliditetom i pripadnike etničkih manjina. Poželjno je da kandidati imaju malo ili nimalo prethodnog iskustva u Sjedinjenim Državama ili u inostranstvu.

Kandidati nominovani za ovaj program treba da:

  • tečno govore engleski jezik;
  • budu zainteresovani za temu Instituta;
  • imaju između 18 i 25 godina;
  • imaju najmanje jedan semestar do kraja osnovnih studija i da budu posvećeni povratku na svoje matične univerzitete nakon završetka programa;
  • pokazuju snažne liderske kvalitete i potencijal u svojim univerzitetskim i društvenim aktivnostima;
  • budu zainteresovani da više saznaju o Sjedinjenim Državama;
  • imaju održiv visok nivo akademskog postignuća, što pokazuju ocjene, nagrade i preporuke nastavnika;
  • pokažu posvećenost zajednici i vannastavnim univerzitetskim aktivnostima;
  • imaju malo ili nimalo prethodnog iskustva u putovanju u Sjedinjenim Državama ili zemlje Evrope;
  • budu zreli, odgovorni, nezavisni, samouvjereni, otvoreni, tolerantni, promišljeni i radoznali;
  • budu voljni i sposobni da u potpunosti učestvuju u intenzivnom akademskom programu, društvenom radu i obrazovnom putovanju;
  • ako se program sprovodi uživo u SAD, da se brzo prilagode životu unutar kampusa, spremni da dijele smještaj i da budu u stanju da se prilagode kulturnim i društvenim praksama drugačijim od onih u svojoj zemlji.

Molimo Vas da osnovne informacije i aplikacionu formu podijelite sa potencijalnim studentima kandidatima za koje Vi smatrate da bi odgovarali navedenom profilu učesnika. Poželjno bi bilo da podijelite ovu informaciju sa što više vaših studenata, te bi Vam bili izuzetno zahvalni kad bi kao rezultat toga, dobili više od 5 prijava.

Pošto nam dostavite ispunjene aplikacione forme od vaših kandidata, mi ćemo razmotriti svaku prijavu i na intervju pozvati kandidate koji ispunjavaju uslove. Kao rezultat cijelog procesa, odabraćemo jedno ili dvoje koje ćemo predložiti komisiji u Vašingtonu na finalnu procjenu.

Krajnji rok za dostavljanje prijava je 1. april, 2022, a email za slanje ispunjenih prijavnih formulara je: PodgoricaExchanges@state.gov sa naznakom – SUSIs for Student Leaders, Application Form.

Za dodatna pitanja, obratite mi se mejlom, ili na broj: 067 338 748.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.