Na Univerzitetu Crne Gore napravljen iskorak u doktorskim studijama




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Eksperti za reformu obrazovanja i doktorskih studija iz Evrope i regiona ocijenili su da je na Univerzitetu Crne Gore napravljen iskorak u doktorskim studijama sa osnivanjem prvog interdisciplinarnog doktorskog programa na engleskom jeziku Održivi razvoj, koji ovih dana upisuje drugu generaciju. To su ocijenili tokom diskusije na danas održanoj konferenciji projekta Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse, u okviru koje je organizovan i trening za doktorande.

Rukovodilac projekta profesor Stojanović kazao je da je učinjeno mnogo na polju reformi doktorskih studija te da su one danas na Univerzitetu Crne Gore atraktivne i konkurentne u odnosu na studije u regionu, pogotovo kada je riječ o naknadi za doktorske studije koja je niža u poređenju sa susjednim zemljama.

"Ove godine je vladalo veliko interesovanje za studije Održivi razvoj i imali smo veliki broj aplikacija, koje dolaze iz cijelog svijeta. Značaj ovog programa su prepoznala i prestižna imena nauke iz dijaspore, koji su bili okupljeni na nedavno održanom naučnom simpozujumu na Univerzitetu Crne Gore Nauka i male zemlje: Sinergija dijaspore, matice i prijatelja Crne Gore. Program su vidjeli kao šansu za reintegraciju ali i podršku studentima za usavršavanje u inostranstvu“, kazao je profesor Stojanović.   

Na otvaranju konferencije, ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović kazala je da je partnere na ovom projektu prije pet godina okupila ideja prof. dr Radovana Stojanovića, koja je imala za cilj reformu doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji.

“Naše kolege iz EU i prijatelji sa univerziteta u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Slovačkoj prepoznali su važnost i vrijednost ideje i pomogli je uobličiti u uspješnu aplikaciju Erasmus+ projekat za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju. Sada, nakon pet godina zajedničkog rada, došli smo do završne faze, usudila bih se reći, uspješne priče o MARDS projektu”, kazala je ministarka Šćepanović.

Ona je istakla da su doktorske studije faza visokog obrazovanja za koju samo nekoliko %s studentske populacije ima dovoljno hrabrosti, začinjenu malom dozom ludosti, pomiješanu s visokim nivoom radoznalosti i željom da sazna nešto novo. Ujedno, dodala je, one su prvi pravi nivo naučnog rada, gnijezdo iz kojeg mladi naučnici kreću svoj naučni životni put.

Na konferenciji su govorili i dr Lucas Zinner, direktor Centra za doktorske studije Univerziteta u Beču, prof. dr Melita Kovačević, sa Univerziteta u Zagrebu i prof. dr Aleksandra Bituskova, sa Univerziteta u Banskoj Bistrici,  profesori Matjaž Debevc i Andrej Škraba sa Univerziteta u Mariboru, kao i ostali renomirani stručnjaci u oblasti doktorskog obrazovanja i visokoškolskih politika.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.