Posjeta predstavnika Ulysseus-a Univerzitetu Crne Gore: Razmijenjene ideje o komunikaciji
Posjeta predstavnika Ulysseus-a Univerzitetu Crne Gore: Razmijenjene ideje o komunikaciji

Norbert Robers, rukovodilac Službe za odnose sa javnošću Univerziteta Munster, članice Asocijacije evropskih univerziteta Ulysseus, posjetio je Univerzitet Crne Gore (UCG) i sastao se sa timom Komunikacijskog i PR centra UCG.

Ovaj njemački univerzitet uskoro će slaviti 250 godina postojanja. U svom sastavu ima 15 fakulteta, više od 40.000 studenata i više od 8.000 zaposlenih, od kojih oko 600 rade u nastavi. Godišnji budžet univerziteta iznosi nešto više od 800 miliona eura.

Služba za odnose sa javnošću ima 15 zaposlenih. Pored upravljačkog tima, ima tri podsektora: Službu za odnose s javnošću, uredništvo i društvene medije, Video produkciju i Uni-marketing (korporativni dizajn i promotivni materijali).   

Tim od 15 ljudi u okviru komunikacijske službe priprema i univerzitetski časopis koji ima onlajn i štampano izdanje. Pokriva širok spektar tema koje ističu politike visokog obrazovanja, ljude, istraživačke aktivnosti i studijske programe. List se objavljuje osam puta godišnje u tiražu od 9.000 primjeraka.

Robers je na rukovodećoj poziciji već 15 godina, nakon povlačenja iz novinarske karijere, u kojoj je, između ostalog bio ratni izvještač iz Iraka i dugogodišnji dopisnik iz Brisela. Svoje novinarsko iskustvo prilagodio je  odnosima s javnošću, te nastoji da komunikacija bude interesantna i privlačna, prije svega, za opštu javnost.

Robers se upoznao i sa PR aktivnostima Univerziteta Crne Gore, kao i sa strukturom i organizacijom najstarije visokoškolske institucije u Crnoj Gori. Posebno je bio impresioniran dolaskom prestižnih naučnika i nobelovaca na Univerzitet Crne Gore te realizovanim intervjuima za sajt UCG i podkast „Ključne riječi“.

Ono što je, kako je kazao, na njega ostavilo poseban utisak jeste proizvodnja Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ideja o sopstvenoj proizvodnji je svakako ideja koju će predstaviti menadžmentu Univerziteta Munster.

 

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.