Pozdrav sa Krita




Pozdrav sa Krita

Kada biraju program razmjene, univerzitet, fakultet, zemlju, svaki student ima svoju motivaciju, a za svoj odabir, Nikola Đuričković, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, nam je ispričao svoje lične razloge za  Tehnološki obrazovni institut Krita.

Image

„Prijavio sam se za Krit, zato što pored odličnog programa za ekonomiju i biznis nudi predivnu prirodu i klimu koja dozvoljava da sredinom novembra možete da nosite šorts i majicu kratkih rukava. Takođe, Grci kao narod su mi uvijek bili simpatični, a tek sada kada sam ih upoznao shvatam da sam donio pravu odluku“.

A prvi utisak?

„Prvi utisak je bio negativan jer sam dobio jako loš stan i nervoznu gazdaricu, ali cimeri iz Njemačke i Češke su popravili situaciju svojim dobrim raspoloženjem i pozitivnim stavom.

Što se tiče prvog odlaska na fakultet, nisam bio previše oduševljen jer sam očekivao veći kampus, slušajući iskustva mog Imagedruštva koje je već bilo na razmjeni. Pohvalio bih svog mentora, gospodina Garetha Owensa, koji je u svakom trenutku bio prijateljski nastrojen i spreman da pomogne“, priča Nikola.

Kaže da nije primijetio značajne kulturološke razlike, jer su Grci narod jako sličan Crnogorcima, „samo što su kulturniji i spremniji da pomognu“.

„Ne smatram da su napredniji od nas, tako da nisam primijetio nešto upečatljivo što bi se moglo iskoristiti u Crnoj Gori. Ali definitivno najveća mana Grka je njihova brzina na radnom mjestu, jer im se jednostavno nigdje ne žuri“, primjećuje Nikola.

Kada je riječ o prednostima inostranog studijskog programa, Nikola smatra da se baziraju na činjenici da se fokus stavlja na bitne stvari. Zbog toga se, dodaje, manje uči a posjeduje se veće znanje. „Profesori su mnogo opušteniji i uvijek motivišu studente da budu proaktivni“, kaže Nikola, a kao vrlinu našeg studijskog programa navodi to što definitivno imamo mnogo bolje radne navike.

Image„Imam malo slobodnog vremena zbog obaveza na fakultetu, a trudim se da ga provodim stvarajući internacionalna prijateljstva i putujući. Upoznao sam mnogo zanimljivih i harizmatičnih ljudi. Ne bih volio da izdvajam nekoga, ali ako bih baš morao da izaberem nekog posebno, izdvojio bih mog cimera Kaija Schulera, iz Berlina. Svojim pozitivnim stavom i ekstrovertnom ličnošću plijeni pažnju i popravlja dan“, priča Nikola.

Jedini mali problem kada je došao Grčku je bio taj što je stipendija kasnila, tako da je  morao da pozajmi novac od roditelja.

Svojim kolegama preporučuje da ne razmišljaju o programima razmjene već da se prijave, „jer ovakvo studentsko iskustvo svaki student treba da dobije“. A šta je „formula“ za dobijanje stipendije...

„Vjerovatno prosječna ocjena(bila je B kada sam se prijavljivao) i motivaciono pismo, po kojem se vidi zainteresovanost studenta za studije u inostranstvu“, zaključuje Nikola.

 Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.