Na Univerzitetu Crne Gore održan monitoring Erasmus+ MARDS projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nacionalna Erasmus+ kancelarija Crne Gore (NEO) sprovela je monitoring projekata MARDS, “Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse”. Monitoring posjeta dio je ustaljene procedure koju sprovodi Nacionalna Erasmus+ kancelarija, a koja se realizuje na zahtjev Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu umjetnost i kulturu u Briselu (EACEA). Sastanak je bio mješovitog karaktera, a predstavnici crnogorskih institucija - Univerziteta Crne Gore koji koordinira projekat, Univerziteta Donja Gorica, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Privredne komore, kao i dio angažovanih nastavnika učestovali su uživo, dok su zainteresovani studenti pratitli sastanak onlajn i učestovali u diskusiji. 

Sastankom sa koordinatorkom Nacionalne Erasmus+ kancelarije Vanjom Drljević predsjedavao je prof. dr Radovan Stojanović, sa UCG-a, koordinator cjelokupnog MARDS projekta, dok je ispred UCG-a bila prisutna prorektorka za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković.

Cilj posjete bio je sticanje uvida u tok realizacije projekta u vremenu od posljednjeg monitoringa, kao i ukupni tok projekta zaključno sa martom 2021. godine. Pored predlaganja mjera za poboljšanje stanja doktorskog obrazovanja u dvije zemlje planirano je i otvaranje dva multidisciplinarna doktorska programa (škole), “Doktorske studije u održivom razvoju” sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore i “Doktorske studije u ekonomiji i turizmu” sa sjedištem na Univerzitetu u Skadru.

Konstatovano je da projekat ide po planu, da je doktorska škola na UCG u procesu akreditacije, većinom prošla sve instance (Savjet za kvalifikacije, Senat UCG i Upravni odbor UCG), i očekuje se finalna akreditacija od strane Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO), nakon čega će se izvršiti upis zainteresovanih studenata.

Zbog sadržine, kvaliteta i realnih potreba Crne Gore za profilom ove vrste, veliki broj studenata je zainteresovan za MARDS program, i ako sve bude teklo uobičajenim tokom, početak rada programa sa prvom generacijom se očekuje u oktobru 2021. godine. Uobičajeno je da će prva generacija imati besplatnu školarinu.

Iz Crne Gore studenti će moći da idu na studije u Albaniju i obrnuto, što je veoma povoljno uzimajući u obzir blizinu i prijateljske odnose dva grada i dvije zemlje. Takođe, partneri u projektu sa EU strane su Univerzitet u Beču, Univerzitet u Zagrebu, Univerzitet Banska Bistrica i Univerzitet u Mariboru, koji će takođe pomoći nastavni program, mentorstvo i razmjenu.

Više o MARDS projektu možete naći na https://www.mards.ucg.ac.me/, dok se cjelokupni plan i program Doktorskog programa “Doktorske studije u održivom razvoju”  na UCG-u nalazi na:  https://www.mards.ucg.ac.me/PhD/ 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.