Erasmus+ projekat SMARTEL: Bolji pristup obrazovanju za studente velike geografske udaljenosti, lošeg socio-ekonomskog statusa i sa invaliditetom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

ImageProjekti kao što je međunarodni Erasmus + projekat „Unapređenje procesa edukacije kroz razvoj e-platformi i pametnih učionica“, u kojem je Univerzitet Crne Gore partner, posebno su dobili na značaju u vremenu pandemije izazvane virusom COVID 19, a pogotovo za uključenje studenata koji bilo zbog geografske udaljenosti, lošeg socio-ekonomskog statusa ili invaliditeta nemaju pristup obrazovanju. Na to je ukazano tokom nadzorne posjete ovom projektu, koju je je realizovala Nacionalna Erasmus+ kancelarija, 7. juna 2021.

Ovaj međunarodni projekat, pod akronimom SMARTEL (Improving the process of education through the development of e-learning multimedia platform and smart classrooms), finansira Evropska izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA).

Glavni cilj projekta SMARTEL je poboljšanje nastavnog procesa na visokoškolskim institucijama, sa naglaskom na uslove za studente koji zbog  zbog geografske izolacije, lošeg socio-ekonomskog statusa ili invalidnosti, ne mogu pohađati redovne nastavne aktivnosti.

Iako je projekat na samom početku, pored smetnji koje su uzrokovane pandemijom, sve planirane aktivnosti su realizovane.

Do sada su pripremljeni izvještaji o modernim platformama e-učenja i modela pametnih laboratorija koje se koriste na programskim univerzitetima u EU, dok su partnerske visokoškolske institucije zemalja Zapadnog Balkana pripremile pojedinačne izvještaje o platformama za e-učenje koje se trenutno koriste.

Urađena je i uporedna analiza platformi za učenje na daljinu i modela pametnih laboratorija na visokoškolskim ustanovama u Programskim i partnerskim zemljama.

Konzorcijum SMARTEL projekta je od 27. do 28. aprila 2021. godine organizovao onlajn radionicu na kojoj su visokoškolske ustanove iz EU predstavile svoja dostignuća na platformama za e-učenje (https://smartel.pr.ac.rs/workshop-on-e-learning-platforms).

Pored rezultata, u  okviru posjete analizirani su utvrđeni planovi, postavljeni ciljevi projekta, a predstavnici Kancelarije su se upoznali sa angažovanim institucijama iz Crne Gore i razmotrili potencijalne probleme koji bi se mogli ukazati u toku njegove realizacije.

Korisnički zahtjeve za moderne platforme za učenje na daljinu i pametne laboratorije za svaku pojedinačnu visokoškolsku ustanovu, biće definisani  upitnikom, što će rezultirati nabavkom potrebne ili nedostajuće opreme, postavljanjem novih platformi za e-učenje i obukom osoblja za njihovo održavanje.

Rezultat projekta će biti i razvoj novih multimedijalnih sadržaja za učenje, koji će biti dostupni na platformama.

Tokom posjete, ukazano je na potrebu uključivanja posebno zainteresovanih grupa studenata koji će kroz aktivnosti na projektu ukazati i uticati na ciljanu i kvalitetnu realizaciju vizije projekta.

Više informacija moguće je naći na sajtu projekta

Kao i na društvenim mrežama: Facebook i Twitter

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.