Studentkinja iz Italije: Erasmus iskustvo u Crnoj Gori jedna od najboljih odluka do sada




Monika Timperi (Monica Timperi), studentkinja Akademije likovnih umjetnosti - Maćerata u Italiji, odabrala je za Erasmus+ program mobilnosti Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore gdje je provela ljetnji semestar ove akademske godine.  

„Odluku da učestvujem u Erasmus+ projektu sam donijela zbog mogućnosti da boravak i studije u inostranstvu iskoristim za lični razvoj i upoznavanje drugačuje zemlje koja je posebna po svom narodu, mjestima i običajima“, rekla je ona.

Budući da je svoju mobilnost provela u periodu pandemije, koja je itetkako uticala na akademski život u cjelini, Monika se nije susrela sa poteškoćama u Crnoj Gori.

„Boravak u Crnoj Gori je za mene predstavljao zadovoljstvo bez naročitih poteškoća. Jedino bih izdvojila period zatvaranja usljed pandemije kao stresan period tokom mobilnosti. Međutim, nije bilo većih problema“, rekla je Monika.

Upoređujući mentalitet crnogorskog naroda sa svojim, Monika nije primijetila bitne razlike, pa joj je prilagođavanje novom okruženju bilo veoma lako.

U organizaciji studija na Fakultetu likovnih umjetnosti UCG Monika uočava razlike u podjeli predmeta po studijskim godinama.

“Fokus je usmjeren ka izučavanju osnova slikarstva na prvoj godini kako bi studenti prvo naučili osnovne tehnike prije stvaranja sopstvenih radova. Po meni je ovo odličan način organizovanja nastave, budući da se često na likovnoj akademiji upisiju studenti koji nisu završili likovnu školu ili nisu imali takav predmet u srednjoj školi“, rekla je ona. 

Monika kaže da sada kada su završena predavanja i ispiti, napokon ima slobodno vrijeme koje će iskoristiti  za obilazak brojnih turističkih mjesta u Crnoj Gori.  

Po njenim riječima, Erasmus iskustvo je jedna od najboljih odluka do sada jer je studiranje u drugoj zemlji itekako korisno za dalji rad i karijeru, posebno u umjetnosti.

„Ljudi su ti koji stvaraju umjetnost i smatram da je veoma važno vidjeti kako se umjetnost razvija u drugom mjestu i na koji način oslikava identitet zemlje“, objasnila je ona.

„Svim studentima koji planiraju da se prijave za Erasmus program, preporučila bih da naprave pravi izbor i otputuju jer je to iskustvo zaista dragocjeno,“ zaključila je Monika. 

 

Medijske objave:

https://gradski.me/2021/07/15/studentkinja-iz-italije-erasmus-iskustvo-u-crnoj-gori-jedna-od-najboljih-odluka-do-sada/

https://www.antenam.net/drustvo/206923-studentkinja-iz-italije-erasmus-iskustvo-u-crnoj-gori-jedna-od-najboljih-odluka-do-sada

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/328065/erasmus-iskustvo-u-cg-jedna-od-najboljih-odluka.html

https://fosmedia.me/infos/drustvo/studentkinja-iz-italije-erasmus-iskustvo-u-crnoj-gori-jedna-od-najboljih-odluka-do-sada

https://www.portalanalitika.me/clanak/studentkinja-iz-italije-erasmus-iskustvo-u-cg-jedna-od-najboljih-odluka-do-sada

https://www.in4s.net/studentkinja-iz-italije-erasmus-iskustvo-u-crnoj-gori-jedna-od-najboljih-odluka-do-sada/

https://makanje.me/clanak/7758

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.