HERE seminar o priznavanju prethodnog učenja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 Priznavanje prethodnog učenja tema je dvodnevnog seminara koji je, u okviru Erasmus plus programa, okupio Tim eksperata za reformu visokog obrazvanja u Crnoj Gori (HERE).

Organizator seminara je nacionalna Erasmus + kancelarija, koji je, prema riječima koordinatorke Kancelarije Vanje Drljević, koncipiran kao kombinacija predavanja i radionica.

Ona je ukazala na važnost razmjene mišljenja crnogorskih eksperata uključenih u projekat o aspektima priznavanja neformalnog i informalnog obrazovanja, i utiscima o prenesenoj evropskoj praksi i legislativi kada je ova oblast u pitanju.  „Važno je, dodala je ona, „razmotriti procedure i mogućnosti priznavanja prethodnog učenja u crnogorskom kontekstu“.

Predavač na seminaru je bila  Hana Smit, koja je ujedno stariji savjetnik Evropske asocijacije Univerziteta. 

"Evropski prostor visokog obrazovanja nije lako svesti na jedan koncept ili slogan. Ipak, jedan od važnih ciljeva ovog prostora je da se studenti i nosioci kvalifikacija kreću što je moguće lakše kroz Evropski prostor visokog obrazovanja, bez gubljenja stvarne vrijednosti njihovih kvalifikacija tokom prelaska državnih granica. Zapravo, čak i ako mislimo na nacionalne granice, važnije su granice, kada je riječ o priznavanju kvalifikacija, između obrazovnih sistema, od kojih se većina - ali ne i sve - podudaraju s nacionalnim granicama“, kazala je Hana. Ona smatra da prostor Evropskog obrazovanja treba da bude prepoznat kao područje transparentnosti i priznavanja.

Dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta, predsjednica Tima eksperata, prof. dr Mira Vukčević kazala je Crna Gora, dodala je, ima legislativu koja prepoznaje različite tipove kvalifikacija, ali do sada nema zabilježenog zahtjeva za priznavanjem prethodno stečenog znanja u rangu diplome.

Smit je kazala da iskustvo EU zemalja govori da se mora uspostaviti sistem za priznavanje prethodnog učenja, sa uključivanjem velikog broja ljudi, koji će donijeti odluku u odnosu na aplikanta.

„Validacija mora biti dizajnirana prema potrebama i interesima pojedinih studenata, ne samo prema potrebama i interesima pojedinih institucija i sistema", kazala je Smit. Ovakav sistem omogućava, kako je objasnila, i lakšu mobilnost i među različitim obrazovnim institucijama.

„Diploma je zvanična procjena koja jamči da su ishodi učenja pravi“, zaključila je ona.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.