Poziv Zajedničkog istraživačkog centra EK za pristup laboratorijama kao doprinos inicijativi Novi evropski Bauhaus




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Otvoren je poziv Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (Joint Research Centre) za podnošenje predloga projekata za eksperimentisanje, izradu prototipa i demonstriranje ideja za Novi evropski Bauhaus koji predstavlja kreativnu i interdisciplinarnu inicijativu i mjesto susreta umjetnosti, kulture, društvene uključenosti, nauke i tehnologije na kojem se oblikuju budući životni stilovi. Ova inicijativa nastoji da približi Evropski zeleni plan svakodnevnom životu građana kroz podsticanje zajedničkih aktivnosti osmišljavanje i izgradnju održivih, inkluzivnih i zdravih životnih prostora za budućnost.

S tim u vezi, dvije laboratorije Zajedničkog istraživačkog centra koje se nalaze u Ispri, Italiji, odnosno Evropska laboratorija za strukturne procjene (ELSA) i Laboratorija za nanobiotehnologiju, poslužiće kao platforma za saradnju za stimulisanje kreativnosti i inovativnosti u izgrađenom okruženju.

Centralna karakteristika Evropske laboratorije za strukturnu procjenu je Reakcioni zid. Sastoji se od vertikalnog zida od armiranog betona i horizontalnog poda koji su čvrsto povezani kako bi se testorača osjetljivost zgrada na zemljotrese i druge prijetnje po stabilnost konstrukcije.

U okviru ovog poziva, ELSA sarađuje sa Laboratorijom za nanobiotehnologiju kako bi omogućila pristup tehnikama kao što su elektronska mikroskopija, rendgenska difrakcija, rendgenska fotoelektronska mikroskopija i BET metodu za strukturnu i morfološku karakterizaciju pametnih i održivih materijala, uključujući nanomaterijale u oblasti gradnje. Laboratorija za nanobiotehnologiju poseduje najsavremeniju opremu za podsticanje interdisciplinarnih studija.

Poziv se fokusira na sljedeće prioritete istraživanja:

  • Bezbjedno i zeleno renoviranje zgrada za Novi evropski Bauhaus;
  • Pametni i održivi materijali, uključujući nanomaterijale u zgradama i građevinarstvu - projekti u okviru ove teme će koristiti i ELSA reakcioni zid i Laboratoriju za nanobiotehnologiju;
  • Dizajniranje i nadogradnja usmjerena na otpornost (npr. modularna gradnja, objekti bez oštećenja, objekti sa samozagrijavanjem, kumulativna oštećenja, starenje konstrukcije, integracija strukturne stabilnosti, energetska efikasnost, novi zahtjevi u pogledu arhitekture/bezbjednosti);
  • Bezbjednost izgrađene infrastrukture u odnosu na višestruke opasnosti, uključujući klimatske promjene;
  • Novi materijali i tehnologije (npr. dizajn za dekonstrukciju, multifunkcionalne fasade, strukturalno staklo, napredna proizvodnja, 3D štampa);
  • Održivi materijali za izgradnju (npr. reciklirani beton, biorazgradivi materijali, niskougljenični čelik i beton);
  • Primjena naprednih metoda testiranja (npr. hibridno testiranje).

Vodeća institucija i partnerska institucija moraju biti iz zemlje EU ili zemlje pridružene Okvirnom programu EU za istraživanje i inovacije Horizont Evropa, a poziv je namijenjen univerzitetima, naučnoistraživačkim i javnim ustanovama, kao i sektoru malih i srednjih preduzeća.

Predlog se podnosi na predviđenom obrascu, koji je potrebno dostaviti na adresu JRC-RI-OPEN-ACCESS@ec.europa.eu do 16. januara 2022. godine.

Tokom pripreme predloga, aplikantima se preporučuje da:

Komisija za izbor korisnika će ocjenjivati samo potpune predloge koji su u skladu sa uputstvima datim u obrascu. Predlozi će se ocjenjivati u odnosu na sljedeće kriterijumime:

  • Način implementacije (50 poena);
  • Saradnja i pristup novih korisnika (20 poena);
  • Strateški značaj za Zajednički istraživački centar (15 poena);
  • Strateški značaj za Evropu (15 poena).

Više informacija o pozivu možete pogledati OVDJE.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.