Održan okrugli sto na kojem je predstavljen izvještaj koji sadrži ocjenu autonomije UCG-a




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U sklopu realizacije Erasmus+ projekta “Jačanje univerzitetske autonomije i povećanje odgovornosti i transparentnosti univerziteta Zapadnog Balkana - STAND" održan je okrugli sto na kojem je predstavljen izvještaj koji sadrži ocjenu autonomije Univerziteta Crne Gore u četiri dimenzije - organizacijskoj, akademskoj, kadrovskoj i finansijskoj. Izvještaj je uradio Radni tim projekta prema metodologiji definisanoj od strane Evropske asocijacije Univerziteta (EUA), jednog od partnera na projetku.

Prisutne na sastanku je pozdravio rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, a sastanku su prisustvovale i prorektore prof. dr Sanja Peković i prof. dr Irena Orović.

U uvodnom obraćanju koordinator projekta prof. dr Veselin Mićanović rekao je da je projekat od izuzetnog značaja za Univerzitet Crne Gore, jer se bavi uvijek aktuelnom temom autonomije univerziteta, te da posebno dobija na značaju u kontekstu rada na izmjenama važećeg Zakona o visokom obrazovanju.

Okrugli sto bio je prilika za diskusiju i donošenje zaključaka o procjeni datoj u izvještaju među zainteresovanim stranama u cilju postizanja konsenzusa o prioritetima za reformu sa fokusom na razvijanje akcionog plana. Metodologiju koja je korištena i izvještaj za Univerzitet Crne Gore predstavila je članica Radne grupe prof. dr Dijana Vučković.

Događaju su prisustvovale predstavnice Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Neda Ojdanić i Nada Kovač, te prof. dr Jelena Đokić kao predstavnica institucije koja koordinira projektom – Međunarodnog biznis koledža iz Mitrovice.

STAND projekat ima za cilj poboljšanje procesa i mehanizama autonomije univerziteta, kroz unapređenje kapaciteta za upravljanje, povećanje odgovornosti i transparentnosti univerziteta Zapadnog Balkana.

Krajni cilj je da se osigura dugoročna održivost autonomije, transparentnosti i odgovornosti univerziteta. Projekat predviđa saradnju između visokoškolskih ustanova u regionu Zapadnog Balkana, njihovih ministarstava i Univerziteta iz EU.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.