Obuka postdiplomaca u okviru DigNest projekta: Podrška inovacijama u medicini i poljoprivredi




Obuka postdiplomaca u okviru DigNest projekta: Podrška inovacijama u medicini i poljoprivredi


 

Studenti postdiplomskih studija Univerziteta Crne Gore, u oblasti poljoprivrendih nauka i medicine, pohađali su obuke u okviru  projekta Digitalno preduzetničko gnijezdo i industrija 4.0 u Crnoj Gori – DigNest .

Obuke su bile na temu medicinske informatike, upotrebe blockchain tehnologije u oblasti poljoprivrede i zdravstva, digitalizacije i inovacija, kao i digitalizacije u službi javnog zdravlja.  Ove obuke imaju za cilj da pruže podršku studentskim inicijativama za inovacije, te u krajnjem i njihovu implementaciju, kroz razmjenu specijalizovanih znanja potrebnih za uspješnu implementaciju konkretne ideje. 

Cilj DigNest projekta je da podrži modernizaciju visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori i ojača njihovu saradnju sa vodećim preduzećima na tržištu. Primarni fokus je maksimiziranje koristi od digitalnih tehnologija u prioritetnim oblastima poljoprivrede i zdravstva, istovremeno osiguravajući da se diplomci, budući stručnjaci i radna snaga uspješno prilagode digitalnom dobu. Saradnja i umrežavanje su od suštinskog značaja kako bi osigurali da se samo najbolje prakse izvoze u druge regione, dok se istovremeno uvozi neophodna stručnost, kako bi se podstakao rast efikasnog i inovativnog ekosistema.

U narednom periodu, u okviru projekta, biće organizovana i konferencija za postdiplomske studente na kojoj će moći da se sa svojim idejama, u obliku inovativnih startap rješenja, pridruže procesu primjene digitalnih tehnologija u poljoprivredi i medicini.

Univerzitet Crne Gore je partner na ovom projektu, kojim koordinira Univerzitet Donja Gorica. Ostali partneri su Privredna komora Crne Gore,  Tehnološki i ekonomski univerzitet iz Mađarske, Univerzitet Furtwangen, iz Njemačke i Nacionalni i kapoditriasov univerzitet iz Grčke, te  Klinički centar, „Šimšić-MontMilk“ za proizvodnju, promet i usluge, Eksport, Ministarstvio zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i  „Comtrade System Integration“ iz Srbije i „Arctur racunalniski inzeniring“ iz Slovenije. 

Članovi tima ovog projekta su takođe pohađali obuku u okviru koje su se upoznali sa ranije ralizovanim projektima u oblasti poljoprivrede i zdravstva. Obuke su realizovane u saradnji sa partnerima projekta iz Slovenije, Grčke, Srbije i Mađarske. 

 


1. obuka ComTrade, Beograd, Srbija
Predstavljanje realizovanih projekata digitalizacije u oblasti poljoprivrede i zdravstva 

2. obuka, National and Kapodistrian University of Athens, Greece
Medicinska informatika

3. obuka, Hochschule Furtwangen University 
Upotreba blockchain tehnologije u oblasti poljoprivrede i zdravstva

4. obuka Arctur, Slovenija
Digitalizacija i inovacije: Ključ za Industrijsku revoluciju 4.0

5. obuka, National and Kapodistrian University of Athens
Digitalno zdravlje u službi javnog zdravlja



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.