Partnerski univerziteti iz Španije otvoreni za podršku izučavanja španskog jezika na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tokom međunarodne sedmice obuke, koju je Univerzitet Crne Gore organizovao u saradnji sa partnerskim univerzitetima iz Španije, Univerzitetom u Haenu i Univerzitetom u Kadizu, iskazano je interesovanje španskih partnera za mogućnosti otvaranja katedre za španski jezik na UCG.  Delegacija  iz Španije iskazala je spremnost za podršku Univerzitetu Crne Gore u slučaju stvaranja mogućnosti za kreiranje takvog studijskog programa.  

Na temu produbljivanja saradnje i promocije španske kulture i jezika, prorektori za internacionalizaciju španskih univerziteta, Rafael Himenez Kastaneda i Sebastijan Bruk, razgovarali su sa predsjednicom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i profesoricom Filološkog fakulteta prof. dr Rajkom Glušicom, kao i sa prorektoricom za internacionalizaciju prof. dr  Sanjom Peković i rukovodiocem Kancelarije za međunarodnu saradnju Anom Dragutinović

Tri univerziteta namjeravaju da povećaju dolaznu i odlaznu mobilnost, uspostave programe dvostrukih diploma i zajednička mentorstva na doktorskim studijama. Takođe, razmatrani su predlozi za prijave Erasmus projekata za zajedničko učešće u narednim pozivima.

Podsjećamo, međunarodna sedmica obuke održana je od 4. do 8. jula 2022. godine, sa oko 60 učesnika, uglavnom akademskog, administrativnog i tehničko osoblja partnerskih španskih univerziteta. Ovakva forma događaja ima za cilj intenziviranje međunarodne mobilnosti i zajedničkih projekata kao prioritetnih oblasti internacionalizacije.

Učesnici seminara imali su priliku da se upoznaju sa najboljim praksama sva tri univerziteta kada je upravljanje projektima mobilnosti u pitanju. Posebna jednodnevna sesija bila je posvećena umrežavanju akademskog osoblja Univerziteta Crne Gore sa akademskim osobljem dva španska univerziteta. U toku međunarodne sedmice mobilnosti ukazano je na neke od najznačajnih trendova u internacionalizaciji, poput digitalizacije, zelenog i inkluzivnog Erasmus programa. Predstavljen je projekat Jačanje internacionalizacije na univerzitetima u Crnoj Gori kroz efikasno strateško planiranje (IESP) i novosnovana Kancelarija za projekte na UCG-u. Takođe je razgovarano o budućnosti Erasmus programa i prilikama koje novi ciklus programa otvara.

Za osoblje partnerskih Univerziteta iz Španije priređen je bogat društveni program tokom kojeg su obišli Podgoricu, Cetinje i Kotor. Organizovane su posjete dvijema jedinicama Univerziteta Crne Gore, Elektrotehničkom fakultetu i Fakultetu likovnih umjetnosti gdje je diskutovano o metodima istraživanja i unapređenja znanja u oblastima od zajedničkog interesa..

FOTO



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.