Partnerski univerziteti iz Španije otvoreni za podršku izučavanja španskog jezika na Univerzitetu Crne Gore

22.07.2022


Tokom međunarodne sedmice obuke, koju je Univerzitet Crne Gore organizovao u saradnji sa partnerskim univerzitetima iz Španije, Univerzitetom u Haenu i Univerzitetom u Kadizu, iskazano je interesovanje španskih partnera za mogućnosti otvaranja katedre za španski jezik na UCG.  Delegacija  iz Španije iskazala je spremnost za podršku Univerzitetu Crne Gore u slučaju stvaranja mogućnosti za kreiranje takvog studijskog programa.  

Na temu produbljivanja saradnje i promocije španske kulture i jezika, prorektori za internacionalizaciju španskih univerziteta, Rafael Himenez Kastaneda i Sebastijan Bruk, razgovarali su sa predsjednicom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i profesoricom Filološkog fakulteta prof. dr Rajkom Glušicom, kao i sa prorektoricom za internacionalizaciju prof. dr  Sanjom Peković i rukovodiocem Kancelarije za međunarodnu saradnju Anom Dragutinović

Tri univerziteta namjeravaju da povećaju dolaznu i odlaznu mobilnost, uspostave programe dvostrukih diploma i zajednička mentorstva na doktorskim studijama. Takođe, razmatrani su predlozi za prijave Erasmus projekata za zajedničko učešće u narednim pozivima.

Podsjećamo, međunarodna sedmica obuke održana je od 4. do 8. jula 2022. godine, sa oko 60 učesnika, uglavnom akademskog, administrativnog i tehničko osoblja partnerskih španskih univerziteta. Ovakva forma događaja ima za cilj intenziviranje međunarodne mobilnosti i zajedničkih projekata kao prioritetnih oblasti internacionalizacije.

Učesnici seminara imali su priliku da se upoznaju sa najboljim praksama sva tri univerziteta kada je upravljanje projektima mobilnosti u pitanju. Posebna jednodnevna sesija bila je posvećena umrežavanju akademskog osoblja Univerziteta Crne Gore sa akademskim osobljem dva španska univerziteta. U toku međunarodne sedmice mobilnosti ukazano je na neke od najznačajnih trendova u internacionalizaciji, poput digitalizacije, zelenog i inkluzivnog Erasmus programa. Predstavljen je projekat Jačanje internacionalizacije na univerzitetima u Crnoj Gori kroz efikasno strateško planiranje (IESP) i novosnovana Kancelarija za projekte na UCG-u. Takođe je razgovarano o budućnosti Erasmus programa i prilikama koje novi ciklus programa otvara.

Za osoblje partnerskih Univerziteta iz Španije priređen je bogat društveni program tokom kojeg su obišli Podgoricu, Cetinje i Kotor. Organizovane su posjete dvijema jedinicama Univerziteta Crne Gore, Elektrotehničkom fakultetu i Fakultetu likovnih umjetnosti gdje je diskutovano o metodima istraživanja i unapređenja znanja u oblastima od zajedničkog interesa..

FOTO

Broj posjeta : 268

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.