Konzorcijum UniAdrion Italy – povezivanje sa italijanskim univerzitetima Jadransko-jonske regije kroz projekat mobilnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Sastanak UniAdrion Italy konzorcijuma koji sačinjava 13 univerziteta iz Italije i univerziteti članice UniAdrion mreže iz četiri zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Univerzitet Crne Gore, održan je na Politehničkom univerzitetu regije Marke (Universita Politecnicà delle Marche – UNIVPM).

UniAdrion Italy konzorcijum uspostavljen je radi intenziviranja mobilnosti italijanskih univerziteta i Univerziteta Zapadnog Balkana unutar Erasmus+ programa, sa posebnim fokusom na promovisanje mogućnosti razmjene na univerzitetima Zapadnog Balkana među italijanskim studentima.

Na sastanku konzorcijuma čijim radom koordinira UNIVPM, UCG je predstavljala Ana Dragutinović, rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost. Diskutovano je o mogućnostima razmjene u svrhu studiranja i obavljanja radne prakse za studente, kao i razmjene nastavnog osoblja u svrhu držanja nastave i obuke, te nenastavnog osoblja u svrhu obuke. Konkursi za prijavu za mobilnosti biće objavljeni u toku mjeseca oktobra, nakon konsultacija sa italijanskim partnerima u pogledu broja studenata i osoblja koje mogu da prime na razmjenu.

Istovremeno, na poziv i inicijativu UniAdrion-a i ESN Ankona, na UniAdrion Konferenciji i FAIC Forumu Jadransko-jonske regije, Buddy mrežu UCG-a (ESN Podgorica) predstavljala je Lejla Jusić koordinatorka pomenute organizacije. Cilj ovog sastanka jeste pokretanje mreže Erasmus studenata Jadransko-jonskog regiona.

Pored sastanka UniAdrion Italy i sastanka za pokretanje ESN-a Jadransko-jonske regije, u periodu od 12-16. septembra Politehnički univerzitet Regije Marke (UNIVPM) u saradnji sa UniAdrion-om organizovao je niz događaja u okviru EUSAIR nedjelje: ljetnju školu o održivom turizmu, REDETE konferenciju i poslednjeg dana Sajam održivog turizma i konferenciju na istu temu

Svi događaji imaju za cilj podizanje nivoa svijesti među stanovništvom Jadransko-jonskog regiona o EUSAIR strategiji https://www.adriatic-ionian.eu/ i mogućnostima koje se nude u okviru brojnih inicijativa vezanih za strategiju.

Univerzitet Crne Gore članica je asocijacije Uniadrion https://www.uniadrion.net od njenog osnivanja. Misija UniAdriona je saradnja između univerziteta i istraživačkih centara sa ciljem jačanja međunarodne saradnje i napretka u oblasti kulture, nauke, obuke i istraživanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.