Rektorat

Održan "Pre-departure day" za studente UCG koji odlaze na razmjenuU organizaciji Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore održan je sastanak sa studentima koji ovog, ljetnjeg semestra akademske 2017/18.godine, idu na razmjenu u okviru Erasmus+ programa na neki od partnerskih univerziteta sa kojima naš univerzitet ima saradnju u okviru ovog programa.

Cilj sastanka, prvenstveno, bio je upoznavanje sa studentima pred njihov odlazak na mobilnost, kao i razmjena iskustava i informacija vezanih za pripreme za mobilnost. Studenti su bili u prilici da dobiju odgovore na pitanja koja se tiču boravka na stranom univerzitetu, posebno u toku prvih sedmica razmjene. Teme sastanka su bile raznovrsne: dobijanje boravišne dozvole (za one koji nemaju vizu), sastavljanje i izmjena Ugovora o učenju (Learning agreementa), isplata mjesečne stipendije i ostala praktična pitanja vezana za odlazak na razmjenu.

Sastanku su prisustvovali i bivši stipendisti koji su svoja kako pozitivna, tako i negativna iskustva prenijeli studentima, i time ih uputili na sve ono šta ih čeka u stranoj zemlji, ali i dali savjete kako da prevaziđu prepreke na koje će neminovno nailaziti, kao i kulturni šok, koji je kod mnogih studenata prisutan, posebno u prvom mjesecu razmjene.  

"Svaki početak je težak", naglasili su zaposleni u Kancelariji, ali on se brzo i prebrodi. Svakako, većina studenata se vrati sa prelijepim iskustvima, o čemu govori i dokaz da dosta njih traži i produžetak stipendije na još jedan semestar. 

 

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print