Erasmus + iskustvo: Startap program Univerziteta u Vilniusu privukao više od četiri miliona eura za jednu godinu




Erasmus + iskustvo: Startap program Univerziteta u Vilniusu privukao više od četiri miliona eura za jednu godinu

„Na tržištu ima više sredstava za investicije nego ideja za koje bi se moglo iskoristiti“, riječi su kojima je započeo predavanje profesor Gediminas Rumšas, zaslužan za pokretanje startap programa TechHub na Univerzitetu u Vilniusu koji je ovom univerzitetu samo u prošloj  godini donio više od četiri miliona eura prihoda.

Program osnovan uz podršku Vlade Litvanije postoji tek tri godine na ovom državnom univerzitetu u Litvaniji, a već je uspio da privuče privatne investitore i povezao se sa internacionalnim partnerima spremnim za investiranje. Neki od njih su Google, Zyro, Wix, TGS Baltic, Glimstedt, Metida, Hostinger…  

"Vjerujem da svako može da osnuje svoj biznis", kazao je profesor Rumšas, stručnjak za inovacije i jedan od mentora ovog programa. Ovaj nekomercijalni obrazovni program u kontinuitetu isporučuje startapove tržištu, a kroz njega prođe 75 startap timova godišnje, koji su selektirani iz više od 600 prijava. Prihod od više od četiri miliona eura je prošle godine proizišao iz 47 pokrenutih startapova, koji ujedno znače i nova radna mjesta. 

Misija programa je da pomogne da se razviju poslovne ideje pružanjem mentorstva, znanja, međunarodnih veza i prostora za napredovanje.

U biranju startap ideja polazi se od problema koji startap ideja treba da riješi, tržišne vrijednosti do odgovora na pitanje ko bi mogao da bude potencijalni zainteresovani investitor. To je „ulazna“ karta za ovaj program. Startap timovi dobijaju mentora koji im kroz program obuke pomaže da napreduju i izvještava o njihovom uspjehu, povezujući tim sa internim ili spoljnim ekspertima. 

Kada je riječ o profilu učesnika ovog programa, prijavljuju se iskusni profesionalci sa tržišta sa novom idejom, naučnici, već oformljeni startapovi koji se pripremaju za investiranje, studentski timovi sa idejom, startapovi koji imaju grant ali im je potrebno mentorstvo, kao i pobjednici hakatona ili takmičenja.

Njihova obuka traje tri mjeseca koja su podijeljena na četiri segmenta: identifikacija problema koji se rješava, procjena tržišne vrijednosti, priprema za investitore, demonstracija. U prvom segmentu se radi na identifikaciji problema, formiranju jakog tima, biznis modela i vrijednosti samog ishoda startapa. Drugi segment je posvećen target grupi koja će koristiti finalni proizvod, startap rastu, tržišnoj strategiji, pozicioniranju i brendingu. Treći segment podrazumijeva finansije, razumijevanje potreba investitora i pripreme za predstavljanje ideje njima. U krajnjoj, posljednjoj nedjelji je prezentacija postignutog.

Ono što ovaj program omogućava jesu seminari, radionice, rad sa mentorom, rad sa predavačima, povezivanje sa zajednicom i sa investitorima. Mladim ili manje iskusnim u biznisu, kao i onima koji su koncentrisani na tehnološka rješenja, obično nedostaju takozvane „meke vještine“ i razumijevanje odakle započeti razvoj svog poslovanja, kako testirati njegov potencijal i privući prve kupce. Lični mentori i predavači mogu ubrzati ove procese do četiri puta i pomoći u izbjegavanju kritičnih grešaka.

Kroz ovaj program, startap timovi se kontinuirano konsultuju sa stručnjacima iz oblasti strategije, marketinga, tim bildinga ( team building), projekata informacionih sistema, tehnologije, održivog poslovanja, zdravstvenih inovacija itd.

Više o ovom programu, koji je na Univerzitetu u Vilniusu predstavljen u okviru Erasmus + Međunarodne nedjelje za osoblje, dostupno je i u prezentaciji. 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.