Pozdrav iz Slovenije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Provela sam četiri mjeseca u Brežicama, zahvaljujući saradnji našeg Univerziteta sa Univerzitetom u Mariboru i profesorici za međunarodnu saradnju Andrieli Vitić Ćetković, počinje priču o svom Erasmus iskustvu u Sloveniji Zorana Kašćelan. Ona je  student magistarskih studija na fakultetu za Turizam i hotelijerstvo, u Kotoru.

Budući da je rođena Kotoranka, dolazak u grad sa 7000 stanovnika nije predstavljao preveliku promjenu. Bila je već donekle pripremljena za sve, jer su joj kolege pričale o ovom Fakultetu i prenijele svoje pozitivne utiske.  

Image„Po dolasku smo se sastali sa profesorima za međunarodnu saradnju koji su nam dali sve potrebne informacije vezane za boravišnu dokumentaciju i prijavu ispita“, kaže Zorana.

U Mariboru je prethodno rezervisala smještaj u hostelu, koji joj je preporučila Kancelarija za međunarodnu saradnju. U njemu je boravila tokom razmjene.

„Samim boravakom u hostelu upoznala sam nove ljude i studente iz raznih djelova svijeta Rusije, Bjelorusije, Španije... koji su na raznim nivoima studija i u okviru raznih programa mobilnosti i sa kojima sam i dan danas u kontaktu. Veliku pomoć imala sam od studentkinje magistarskih studija Helene Horvat koja je na neki način bila moj vodič kroz  Sloveniju i tokom studiranja mi pružila veliku pomoć prilikom pisanja eseja, grupnih projekata, izradi prezentacija...“, priča Zorana.

Brežica je blizu granice sa Hrvatskom, pa mnogi stanovnici, profesori i saradnici na fakultetu dobro govore hrvatski jezik. Zorana kaže da ne postoje ni velike kulturološke razlike koje bi buduće studente na razmjeni trebale da brinu. Postoji dosta sličnosti između Slovenaca i Crnogoraca, kaže ona.

Fakulteti u Mariboru i Kotoru imaju, kaže ona,  približno isti način rada.

„Jedna od prednosti Fakulteta za turizam u Brežicama jeste akcenat na “terenske vaje” tj. vježbe na terenu i obavezan su uslov za polaganje ispita.Zahvaljujući tome imala sam priliku da zajedno sa redovnim studentima posjetim pokrajinu Vulkanland u Austriji, u okviru predmeta “Zeleni turizam”,navodio Zorana

Kao i većini studenata na razmjeni, Zoranine obaveze na fakultetu nijesu iste kao kod redovnih studenata.

„Postoje određene olakšice u vidu eseja, raznih prezentacija i slično. Kao jedini student na razmjeni u tom semestru, na mom nivou studija, u dogovoru sa profesorima, predavanja sam slušala na slovenačkom jeziku, dok sam sve ostale obaveze završavala na engleskom, čak i na svom maternjem jeziku. Budući da sam polagala tri ispita tokom svog četvoromjesečnog boravka, imala sam dovoljno slobodnog vremena da putujem i upoznam, prije svega Sloveniju, kao i zemlje u regionu. Stipendija koju sam primala mi je to svakako omogućavala“, kaže Zorana.

Svim zainteresovanim studentima bi preporučila da se prijave jer je to jedno veliko životno iskustvo.Image

„Prvenstveno testirate sebe koliko se lako adaptirate na uslove koji se razlikuju od onih kod kuće, spoznaju se nove kulture i običaji, upoznajete nove ljude možda i prijatelje za cijeli život“, zaključuje Zorana.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.