Održana promocija DAAD stipendija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prorektorica Univerziteta Crne Gore prof. dr Nataša Kostić je danas, na promociji njemačkih stipendija DAAD, pozvala studente, profesore i istraživače da na najbolji način iskoriste dobrobiti dugogodišnje saradnje Univerziteta Crne Gore sa univerzitetima i naučno-istraživačkim institucijama Njemačke i Austrije.

„Saradnja se odvija kroz zajedničke projekte, odlaznu i dolaznu mobilnost studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja i to kroz istraživačke, nastavne i stručne aktivnosti. Kroz lektorat na studijskom programu za Njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta imamo dugogodišnju saradnju i sa Njemačkom službom za akademsku razmjenu – DAAD, kazala je prorektorica prof. dr Kostić. Mobilnost u okviru radne prakse, istakla je, još je jedan od vidova saradnje.

Ona je saopštila da trenutno Univerzitet Crne Gore ima potpisane bilateralne ugovore za kreditnu mobilnost sa njemačkim univerzitetima u Berlinu, Marburgu, Hajdelbergu, Frajbergu, Sarbrikenu i Freisinu, kao i austrijskim univerzitetima u Gracu, Salzburgu i Bečkim univerzitetom ekonomije i biznisa.

„U okviru ovih ugovora, u protekle tri godine, Univerzitet Crne Gore primio je devet profesora iz Njemačke, dok je sa Univerziteta 48 studenata i 53 člana nastavnog i nenastavnog osoblja boravilo na razmjeni na partnerskim institucijama u Njemačkoj“, saopštila je prorektorica prof. dr Kostić.

U Austriji je, dodala je, boravilo devet studenata i pet profesora. Kada je riječ o dolaznoj mobilnosti, Univerzitet Crne Gore radi na njenom povećanju u saradnji sa univerzitetima Njemačke i Austrije.

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori dr Robert Veber kazao je da je akademska saradnja Crne Gore i Njemačke veoma važna i u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

„Dva važna EU poglavlja Obrazovanje i kultura i Nauka i istraživanje su zatvorena te je Crna Gora već spremna na ovom polju za EU“ , kazao je ambasador Veber.

U punoj sali zainteresovanih studenata za DAAD programe, ambasador je poručio da to znači, prije svega slobodu kretanja, rada, studiranja u drugoj zemlji, izgrađivanja mreže znanja i uvezivanja na nivou EU. Kada je riječ o DAAD stipendijama, kazao je da je prednost znati njemački jezik, ali da stipendije pokrivaju i druge oblasti.

Lektorka DAAD-a Eli Mak je govorila o detaljnije o ovom programu i odgovarala na pitanja studenata. Podaci o programu dostupni su i na sajtu DAAD programa: www.daad.de i www.funding-guide.de.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.