Učešće u evropskim programima put ka većoj internacionalizaciji Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dragocjena podrška u stremljenu Univerziteta Crne Gore ka internacionalizaciji i aktivnom učešću u Evropskom prostoru visokog obrazovanja jesu programi saradnje na polju visokog obrazovanja, koje finansira Evropska komisija. To je kazala prorektorica Univerziteta Crne Gore prof. dr Nataša Kostić, na otvaranju kontakt seminara sa partnerskim ustanovama sa Zapadnog Balkana, koji je organizovala Asocijacija za akademsku saradnju (ACA) u saradnji sa Nacionalnom Erasmus+ kancelarijom u Crnoj Gori i Univerzitetom Crne Gore.

„Već više od 17 godina Univerzitet Crne Gore je samostalno i u saradnji sa drugim crnogorskim univerzitetima uključen u različite programe za saradnju u oblasti visokog obrazovanja, koji su bili finasirani od Evropske unije“, kazala je prof. dr Kostić.

Ona je izrazila nadu da će današnji kontakt seminar sa partnerskim ustanovama sa Zapadnog Balkana rezultirati još boljim razumijevanjem i korišćenjem zajedničkih mogućnosti koje su na raspolaganju, kao i unapređenju aktivnosti Univerziteta na polju internacionalizacije obrazovanja.

Seminar je danas na Univerzitetu Crne Gore okupio predstavnike Nacionalnih Erasmus+ agencija iz Slovenije, Austrije, Grčke, Finske, Holandije, Mađarske, Estonije, Holandije i Makedonije, kao i predstavnike Nacionalnih Erasmus+ kancelarija iz zemalja Zapadnog Balkana.

Vanja Drljević, šefica Nacionalne kancelarije Erasmus+ programa, kazala je da je današnji događaj ishod potrebe da se bolje i snažnije sarađuje između partnera sa Zapadnog Balkana i članova ACA mreže.

„Ovo umrežavanje je svakako i dobra prilika da predstavnici različitih institucija razmijene iskustva, diskutuju o zajedničkim prioritetima, razvojima, izazovima na polju visokog obrazovanju i definišu najbolje modele za zajednički rad u budućnosti na efikasan i održiv način“, kazala je Drljević.

U okviru panel diskusije članovi Asocijacije za akademsku saradnju su predstavili zajedničke programe. Ova asocijacija je vodeća evropska organizacija koja podržava istraživanje, razvoj inovativne prakse i „pametnu politiku“ u visokom obrazovaju. Ima svjetski doseg, a čini je 15 evropskih i 4 neevropske asocijacije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.