Predstavljen UGRAD program jednosemestralne razmjene u SAD-u




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kako da studenti konkurišu  za Global Undergraduate Exchange Program (Global UGRAD), jednosemestralni program razmjene u Sjedinjenim Državama, predstavljeno je danas na Univerzitetu Crne Gore.

Program je predviđen za studente osnovnih studija, a mogu se prijaviti i oni koji su tek počeli da studiraju, ili studenti završnih godina koji imaju nekoliko ispita pred kraj, ukazala je predstavnica američke Ambasade Jelena Vojnić.

Do sada je, kroz ovaj program prošlo 90 studenata iz Crne Gore, a ove godine će proći dva studenta. Prednost imaju oni studenti koji nisu koristili ovaj program,a glavna preporuka je danas bila studentima da se ne boje prijavljivanja i da prijavu ne ostavlju za posljednji dan.

Sve do 31. decembra, kandidati se mogu prijaviti za ovaj program, putem jednostavne  on-line prijave na linku: https://www.worldlearning.org/program/global-undergraduate-exchange-program/?apply=now .

Detalje koji su predstavnici amabasade danas prenijeli o programu dostupni su i i na linku Američke ambasade: https://me.usembassy.gov/competition-for-global-ugrad-scholarship-one-semester-university-exchange,

Danas su alumnisti ovog programa pričali o svom iskustvu:  Velimir Turković, student Prirodno-matematičkog fakulteta UCG, o studiranju na Old Dominion Univerzitetu i Anja Abramović sa Metalurško-tehnološkog fakulteta UCG, o studiranju državnom Univerzitetu San Markos u Kaliforniji.

Global UGRAD program razmjene u potpunosti finansira Vlada SAD/Stejt dipartment, a sprovodi organizacija World Learning. Ova organizacija im dodjeljuje fakultete u skladu sa njihovim interesovanjima koje su iskazali u prijavi.

„Iznos mjesečnog džeparca, zavisi od standarda od države do države, a pokriva sve neophodne troškove, pa čak i više. Ja sam imala mjesečno 900 dolara“, kazala je Anja, dok je Velimir imao 300.

Oboje kažu da je suština programa, ne samo u sticanju akademskog znanja, već i upoznavanja sa američkim obrazovnim sistemom i kulturom.

„Na osnovnim studijama, u Americi, vi sami kreirate svoj program studija u skladu sa interesovanjima, gdje je obavezno vaše učešće u zajednici, odnosno volontiranje“, navodi Velimir. On je učestvovao u radu studentske organizacije i volontirao u narodnoj kuhinji, dok je Anja volontirala u radionicama sa djecom sa posebnim potrebama.

 Preporuka oba studenta je da se budući dobitnici stipendija ne opterete previše akademskim obavezama, zbog vannastavnih aktivnosti.

„Dva su predmeta vezana za vaše osnovno interesovanje i opredjeljenje na matičnom fakultetu, jedan je vezan za američku kulturu, dok je jedan vezan za opšte obrazovanje“, navodi Velimir.

On smatra da iako predmet nije vezan usko za struku on može biti jako koristan u budućem radu, za, npr, pravilno pisanje seminarskih i diplomskih radova, što je njemu konkretno donijelo izučavanje američke istorije.

„Meni je ovo bilo prvi put da studiram van zemlje i to na drugom kontinentu“, priča Anja.

“Izašla sam iz svoje zone komfora. Morate stalno da ste aktivni, da učestvujete, radite domaće zadatke, ali na kraju, vi i ne morate da se spremate za ispit, jer naučite, u međuvremenu. Dobila sam iskustvo od neprocjenjivog značaja, svakako, završila sam fakultet, pa ni to nije bio problem“, navodi Anja. Ona je sada i učesnik Work&Travel programa, za koji se opredijelila nakon prvog utiska o Amerikancijma kao o ljubaznom narodu, spremnom da pomogne.

„Važno je, prije svega, što imate priliku da se upoznate sa američkim obrazovnim sistemom, da upoznate profesore koje su porijeklom sa ovih prostora i da saznate više o master studijama u Americi“, zaključio je Velimir.  

Predstavnici američke amabasade poručili su studentima da prate društvene mreže na kojima se daju redovne obavijesti o metodama pripreme za programa razmjene,  među kojima je i redovna sedmična radionica pripreme za TOEFL test jezika, čije poznavanje je obavezno. 

 

      

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.