Sličnosti i razlike studiranja u Podgorici i Hajdelbergu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

ImageRadosav Razić, student Ekonomskog Fakulteta Univerziteta Crne Gore, uočio je Erasmus+ konkurs za razmjenu sa Univerzitetom u Hajdelbergu kao sjajnu priliku za svoje akademsko usavršavanje, priliku za sticanje dodatnog internacionalnog iskustva i mogućnost da nauči njemački jezik.

„Kao mlada osoba, svjestan sam važnosti obrazovanja i konstantnog usavršavanja. Kada je riječ o akademskom znanju, Ekonomski Fakultet u Podgorici pružio mi je kvalitetnu osnovu, a pozitivno iskustvo koje se pokazalo tokom prve studentske razmjene na Bečkom Univerzitetu za ekonomiju i biznis, me je motivisalo da i zimski semestar četvrte godine provedem u inostranstvu“ rekao je Radosav.

Autentična arhitektura i građavine stare više stotina godina, kako student navodi, prvo su što se primjeti po dolasku u grad.

„Kao važan univerzitetski centar Evrope, čak jednu četvrtinu stanovništva Hajdelberga čine studenti iz svih krajeva svijeta. Činjenica da u gradu boravi na desetine hiljada inostranih studenata doprinijela je i lakšem snalaženju u novoj sredini, jer svi smo barem u jednom trenutku bili suočeni sa izazovom prilagođavanja“, kazao je Radosav.

Radosav govori da je Njemačka kao jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope daleko ispred zemalja u razvoju u različitim oblastima, pa tako i na polju kulture.

„Najveći utisak na mene ostavile su razlike u mentalitetu. Nakon par mjeseci koje sam proveo u Hajdelbergu, shvatio sam da ipak nije stereotip mišljenje mnogih koji kažu da su u Njemačkoj red, rad i disciplina veoma poštovani i cijenjeni. Na navedene razlike gledam vrlo pozitivno, ali sam u Njemačkoj istovremeno naučio da cijenim bliskost i jačinu porodičnih i prijateljskih veza koje se njeguju u Crnoj Gori. Možda je samo moj lični utisak, ali u komunikaciji sa Njemcima sa kojima provodim vrijeme uvidio da u svakodnevnoj užurbanosti, poslovnim i fakultetskim obavezama, rijetko pronađu dovoljno vremena da provedu sa svojim bližnjima“, rekao je Radosav.

Budući da je prije odlaska u Njemačku jedan semestar proveo u Austriji, on kaže da mu je bilo mnogo lakše prilagoditi se na sve kulturološke i druge razlike koje život u drugoj zemlji nosi sa sobom.

Studiranje na jednom od najboljih univerziteta na svijetu, kako Radosav kaže, pruža mnogobrojne mogućnosti, ali ipak, sve zavisi od studenta koliko će iskoritstiti kapacitete koji su mu na raspolaganju.

Image

„Nakon reforme obrazovnog sistema, crnogorski studijiski program postao je u velikoj mjeri kompatibilan sa zapadnoevropskim. Kao zemlja u razvoju i dalje moramo raditi na jačanju obrazovnih kapaciteta kroz izgradnju i unapređenje postojeće infrastrukture, kao i obezbjeđivanju prakse za mlade. Upravo praktična znanja i vještine stečene tokom studija prave razliku“, kazao je Radosav.

On navodi da je zbog mnogobrojnih obaveza na fakultetu, veoma malo slobodnog vremena preostajalo za dodatne aktivnosti.

„Studenti imaju mogućnost da, potpuno besplatno, pohađaju kurseve plivanja, borilačkih vještina, kao i mnogih drugih sportskih disciplina. Pošto sam osoba koja voli da putuje, trudim se da svaki slobodni vikend posjetim neki od njemačkih gradova“, rekao je Radosav.

Navike stečene tokom boravka i života u inostranstvu su, govori Radosav, neprocjenjive jer doprinose ličnom razvoju i od velikog su značaja kada je neophodno postaviti određene životne prioritet.

Image„Smatram da će stečeno internacionalno iskustvo biti od koristi u poslovima kojima se budem bavio u Crnoj Gori, nakon završenih studija“, kaže Radosav.

Radosav svojim kolegama sa Univerziteta Crne Gore preporučuje da, posredstvom Erasmus+ programa, pronađu univerzitet koji im odgovra kako bi se dodatno usavršili u svojoj oblasti.

„Siguran sam da će navedeno iskustvo, kao i meni, doprinijeti proširivanju vidika i sagledavanju određenih pitanja iz nekog novog ugla“, zaključuje student.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.