Mobilnost - prilika koja se ne smije propustiti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

ImagePosmatrajući ERASMUS+ iskustvo kao priliku koju ne smije propustiti prije završetka osnovnih studija, Đurđica Knežević studentkinja Engleskog jezika i književnosti na Univerzitetu Crne Gore, aplicirala je za stipendiju na Univerzitetu u Poljskoj.

Ona kaže da je prvi utisak bio čudan zbog upoznavanja svih novih ljudi i kulture druge zemlje, kao i pokušaja da se navikne na samostalan život.

„Najveću kulturološku razliku sam primijetila u načinu ishrane. U početku je bilo veoma teško navići se na to, međutim vremenom sam našla određene stvari koje mi se mnogo sviđaju i voljela bih da određena jela pripremam bližnjima kada se vratim“, rekla je Đurđica.

Razlika u predmetima nije velika, kaže Đurđica, ali prednost matičnog fakulteta je vidna u organizaciji rasporeda predavanja.

„Na poljskom univerzitetu ima više zgrada u kojima se održavaju predavanja i dešava se da se jedan predmet završi, a počne drugi koji je u drugoj zgradi. Međutim, prednost je što Poljaci imaju predmete koji usmjeravaju interesovanje  studenata na određene istaknute teme i samim tim postajemo aktivni sugrađani“, kazala je Đurđica.Image

Ona kaže da ima dovoljno slobodnog vremena i pokušava da ga organizuje kako bi posjetila što više mjesta u studentskom gradu Opole i obišla obližnje gradove i države.

Đurđica za kraj poručuje svima da se ne dvoume, već da se prijave za program mobilnosti i dožive predivno iskustvo. Erasmus razmjena je, kako kaže ona, ispunjena novim iskustvima, širenjem znanja ne samo u oblasti obrazovanja, već i u svakodnevnom životu.

„Mobilnost će svakako uticati na moje znanje u profesiji. Razmjena nudi praksu koja će mi svakako pomoći da uočim drugi pristup učenju i predavanju. Svakako će se razviti i moje jezičke vještine, možda ću naučiti tečno da govorim poljski“, zaključuje Đurđica.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.