Predstavljene mogućnosti usavršavanja u Njemačkoj  




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 Vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i ambasador Njemačke Hans Günther Mattern razgovarali su danas o mogućnostima poboljšanja mobilnosti crnogorskih studenata i studiranja na univerzitetima u Njemačkoj, kao i o daljoj saradnji univerziteta u Njemačkoj sa Univerzitetom Crne Gore.Image

Sastanak je bio upriličen uoči današnje prezentacije Internationales Parlaments Stipendium des Deutschen Bundestages IPS - Međunarodne parlamentarne stipendije njemačkog Bundestaga, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Ambasador Matern je studentima poželio da kroz stipendiranje, i šanse koje im se prižaju, upoznaju drugu kulturu i zemlju, nauče jezik, a po povratku primijene stečeno znanje u politici.

Nadam se, kazao je, da će IPS stipendije biti toliko uspješne, da će vaša Vlada prvi put imati premijerku, a da će to biti neko ko je uspješno završio IPS stipendiju, poručio je ambasador Matern.

Poslanica Njemačkog Parlamenta Kerstin Radomski objasnila je da su stipendije namijenjene mladim ljudima, starosti do 30 godina, sa B2 nivoom poznavanja njemačkog jezika, dobrim poznavanjem njemačkog društva i istorije, i završenim studijama. 

„Stipendija obuhvata 500 eura mjesečnog džeparca, besplatan smještaj, troškove osiguranja,  putne troškove i studijska putovanja“, kazala je Kerstin.

Tokom programa, mladi ljudi imaju mogućnost da rade u Bundestagu, u timu jednog od poslanika, da prisustvuju brojnim seminarima njemačkih političkih fondacija, upoznaju eminentna imena iz svijeta politike i obilaze birački krug poslanika.  Cilj je da oni koji prođu program, vrate se u Crnu Goru i aktivno i odgovorno kreiraju njenu demokratsku budućnost.

Nekadašnji IPS stipendista Jelena Božović Đurišić  je objasnila da se za IPS stipendije treba prijaviti  godinu unaprijed, a da program traje pet mjeseci,  od 1. marta do 31. jula.

Da bi se prijavili za program potrebno je motivaciono pismo, ne duže od jedne stranice, dva pisma preporuke, od kojih je poželjno da jedno bude od poslodavca, a drugo od univerzitetskog profesora i sertifikat o poznavanju njemačkog jezika.

Stipendisti su međusobno povezani na društvenoj mreži, a imaju mogućnost da se sastaju jednom godišnje  u Berlinu. Program obuhvata više od 40 zemalja.  

Detaljne informacije o programu, formulari za prijavljivanje i uslovi za apliciranje mogu se naći na web stranici Bundestaga:  www.bundestag.de/ips,  na web stranici Ambasade Njemačke u Crnoj Gori  i na Facebook stranici IPS Montenegro.  Stipendiste bira nezavisna izborna komisija Njemačkog Bundestaga.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.