Sa studentima o značaju preduzetništva: gostujući predavači na Obuci za početnike u biznisu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U toku je realizacija Obuke za početnike u biznisu, koja predstavlja mogućnost studentima da savladaju i usvoje vještine i znanja potrebna za realizaciju i prezentaciju start ap ideja. Obuku organizuje Kancelarija sa razvoj karijere i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore, a trenutno je pohađa 25 studenata Univerziteta Crne Gore sa različitih fakultetskih jedinica.

Glavni predavač na Obuci je prof. dr Boban Melović, redovni profesor iz oblasti menadžmenta i marketinga na Ekonomskom fakultetu, a studenti su imali prilike da čuju i redovnu profesoricu na Elektrotehničkom fakultetu, prof. dr Vesnu Popović-Bugarin, mr Draganu Ćirović i mr Milicu Vukčević, saradnice u nastavi na Ekonomskom fakultetu i upoznaju gostujuće predavače iz prakse, koji su sa polaznicima Obuke podijelili svoja višegodišnja iskustva u vođenju biznisa.

Blažo Crvenica, ispred britanskog startapa Uhura Solutions (koji ima svoj R&D centar u Crnoj Gori) i Ana Ašanin, ispred crnogorskog startapa Spectro Solutions su iskustva o svojim biznis idejama prenijeli našim učesnicima. Kako se dolazi od ideje do realizacije proizvoda; Kako funkcioniše tim u početnim fazama razvoja startapa; Koji su najpopularniji programi podrške za startapove; Kakav je put do uspona same ideje - neke su od tema kojih su se dotakli naši predavači, a koje su izazvale veliko interesovanje među učesnicima. Vuk Turović, diplomirani ekonomista i osnivač računovodstvene agencije T-Systems MNE, podijelio je sa polaznicima svoja višegodišnja iskustva u vođenju malog biznisa, sa akcentom na procesu registracije preduzeća, zakonsku regulativu, poreske i druge olakšice u vođenju biznisa, te druge aspekte finansijsko-računovodstvenih poslova relevantne za uspješno poslovanje.

Osnovni cilj Obuke je da omogući polaznicima razumijevanje značaja i uloge biznisa i preduzetništva u savremenom poslovnom okruženju, kao i savladavanje ključnih znanja i vještina za pokretanje i uspješno vođenje sopstvenog biznisa. 

Dodjela sertifikata polaznicima četvrte generacije biće organizovana sredinom juna.

Nakon završetka Obuke, Kancelarija za razvoj karijere i CŽU najavljuje i nagradni Konkurs za najbolju startap ideju, koji će biti otvoren za sve studente Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.