Predstavljen program međunarodne razmjene naučnoistraživačkog osoblja - RISE




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i razvoj karijere Univerziteta Crne Gore, danas je u Zelenoj sali Rektorata, održan info dan o programu „RISE“ namijenjenom za međunarodnu razmjenu naučnoistraživačkog osoblja. Info dan realizovan je u saradnji sa Ministarstvom nauke Crne Gore.

O aktuelnim kratkoročnim, međunarodnim mobilnostima naučnoistraživačkog osoblja, između akademskih instituticija i organizacija iz industrije, kao i ostalih komercijalnih partnera govorio je mr Filip Petrović, nacionalna kontakt osoba za Marija Sklodovska Kiri Akcije.

„Ovaj program finansiran je pod pokroviteljstvom glavnog fonda Evropske komisije za nauku i inovacije - Horizonta 2020. Maksimalno trajanje RISE projekta iznosi 48 mjeseci, dok planirane razmjene naučnoistraživačkog i administrativnog osoblja, kojima se podrazumijeva da će se projekte aktivnosti realizovati, ne mogu trajati duže od 12 mjeseci, po osobi“, naglasio je Petrović.

Info danu prisustvovali su članovi akademske zajednice, u čijem je fokusu bilo upoznavanje sa osnovim karakteristikama programa RISE, a kroz diskusiju su se bolje upoznali sa značajem međunarodne i inter-sektorske mobilnosti istraživača, kao i kako putem Particpant Portala mogu vršiti pretragu partnera.

Učesnicima se putem Skajpa obratila i dobitnica MSCA individualne stipendije dr Radenka Krsmanović Whiffen koja je podijelila svoja iskustva i predstavila Marija Kiri alumni asocijaciju.

Na današnjem RISE info danu najavljena je i radionica za pisanje RISE aplikacija koja će se održati 6. marta 2019. godine.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.