Održana radionica o BGP rutiranju i BIRD aplikaciji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nacionalna tačka razmjene Internet saobraćaja Crne Gore (Montenegro Internet Exchange Point -MIXP) i Češka tačka razmjene Internet saobraćaja (Neutral Internet Exchange for the Czech Republic – NIX.cz) organizovali su u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore krajem juna i početkom jula radionicu o BGP rutiranju i BIRD aplikaciji.

Učesnici dvodnevne radionice bili su predstavnici Centra informacionog sistema Univerziteta Crne Gore, svih crnogorskih pružalaca usluga povezivanja na Internet, Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije. Cilj radionice bio je proširivanje znanja iz ove oblasti i razmjena iskustava učesnika radi efikasnijeg i boljeg funkcionisanja prve tačke razmjene Internet saobraćaja u Crnoj Gori. Radionica je organizovana u okviru projekta “Strengthening peering and supporting Internet Exchange Points in Danube Region (Danube Peering)”, koji realizuje Centar za informacioni sistem Univerziteta Crne Gore.

Prvog dana radionice predstavnici češkog IXP-a prezentovali su BGP ruting protokol, njegova svojstva i princip funkcionisanja, kao i moguće konfiguracije na jednostavnim laboratorijskim primjerima. Drugi dan bio je posvećen „BGP troubleshooting-u“, tj. načinima za pronalaženje i rješavanje mogućih problema vezanih za konfiguraciju BGP protokola rutiranja. Drugog dana radionice prezentovan je i BIRD alat otvorenog koda, koji je namjenjen za rutiranje Internet protokola među kojima spada i BGP, a koji je razvijen od Fakulteta za matematiku i fiziku Charles univerziteta iz Praga i sponzorisan od NIX.cz.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.