U osnovnim školama predstavljena kineska kultura




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kineska direktorica Instituta “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore Luo Chunxia se tokom oktobra sastala sa direktorima osnovnih škola i razgovarala o saradnji u  pogledu učenja kineskog jezika i upoznavanja djece sa kineskom kulturom. Ona je  održala i predavanja u osnovnim  školama “Sutjeska” i “21. maj” u cilju upoznavanja djece sa kineskom kulturom. 

Na predavanjima, direktorica Luo je, zajedno sa profesoricama-volonterkma Luo Sha and Deng Chunni, je  govorila o uvjerenjima Konfucija, glavnim karakteristikama kineske tradicionalne kulture i konfucijanizmu, poput ljubaznosti, dobrote, mudrosti i integriteta.

Ona je predstavila fonetsku strukturu kineskog jezika, sastav kineskih slova, kinesku umjetnost sječenja slika od kartona (paper-cutting), kineske maske za lice, slikanje, muziku, hranu i tradicionalnu kinesku odjeću. Tokom prezentacije, pokazala je kako izgleda Qipao izvedba i kineski bal pod maskama.

Predstavila im je i projekte Instituta „Konfucije“: Ljetnji kamp, „Kineski most“ i stipendije.  

U cilju uspostavljanja saradnje, ona se sastala sa Ljiljanom Krivokapić, direktoricom OŠ “Vladimir Nazor”, Veskom Gagovićem, direktorom OŠ “Sutjeska”, i Zdenkom Mišković, direktoricom OŠ “21. maj”, sa kojima je raugovarano o terminima za časove kineskog jezika. 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.