Rektorat, 09.11.2017

Crnogorski takmičari ostvarili dobre rezultate na takmičenju Kineski mostTakmičari sa Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore Mirela Čobić i Đorđije Petrović ostvarili su zapažen rezultat na desetom po redu takmičenju u poznavanju kineskog jezika i kulture Kineski most za inostrane učenike srednjih škola, održanom na Univerzitetu Yunnan Normal.Uz zapaženi nagradu, takmičari su dobili i stipendiju Instituta Konfucije.  

 “Ovo takmičenje za mene ne predstavlja samo takmičenje već i priliku koja obogaćuje moj život i širi moje vidike. Prvi put sam zaista razumjela beskrajnu draž Kine. Iz ovog takmičenja sam spoznala svoj san i budućnost. Sada sam došla i osvojila nagradu”, rekla jImagee Mirela Čobić na završnoj ceremoniji.

Na takmičenju se testira znanje o kineskoj kulturi i trenutnoj situaciji u Kini, usmeno znanje kineskog jezika, kao i talenti učesnika u kineskim vještinama. Mirela je demostrirala umjetnost sječenja kartonskih slika (paper-cut). Za manje od dva minuta, isjekla je dvije živopisne papirne ptice, a Đorđije je demonstrirao kineski Kung Fu.

Takmičenje je trajalo 17 dana i u glavnom sjedištu instituta “Konfucije”okupilo ukupno 320 profesora i učenika iz 110 ogranaka Instituta “Konfucije” iz 96 zemalja.

Od dolaska u Peking sa profesoricom Ren Xin, crnogorski takmičari imali prilike da upoznaju kinesku kulturu.

Posjetili su Zabranjeni grad u Pekingu i glavno sjedište Instituta “Konfucije” i prošetali kroz kinesku drevnu carsku palatu sa bogatom istorijom.

 “Kada sam došla u Kinu, zaista sam shvatila šta je duh i tradicija”, rekla je Mirela.Image

Crnogorski takmičari su isprobali su u šumi međunarodnog prijateljstva okopali i zalili drveće koje predstavlja Crnu Goru. Ovdje je rijetka kineska biljka "Liriodendron Chinens" odgajena na mostu prijateljstva, povezujući na taj način kinesku i ostale kulture. Isprobali su različite vrste muzičkih instrumenata, kinesku tradicionalnu odjeću, obišli i Veliki kineski zid, počev od podnožja poznatog i kao prva kapija na svijetu – Ju Yong kapija, a potom i Ljetnju palatu.

Da bi osjetili život savremene Kine, posjetili su i kinesku srednju školu, jednu savremenu i jednu tradicionalnu kinesku porodicu koje su im ukazale na specijalitete kineske kuhinje, tehnološke kompanije sa proizvodnim linijama robota i ljekova. Upoznali su i 26 manjina u pokrajini Yunan, jedinstveni krajolik Kamene šume, poznate kao jedno od svjetskih čuda, gdje je snimana TV serija Putovanje na zapad.

 

Fotografije