Delegacija Čangša Univerziteta nauke i tehnologije posjetila ambasadu NR Kine u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Delegacija Čangša Univerziteta nauke i tehnologije (CUNT) posjetila je ambasadu NR Kine u Crnoj Gori.

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori Cui Zhiwei je na sastanku sa Fu Hongijanom, sekretarom Odbora CUNT-a, izjavio da je posjeta delegacije od velikog značaja za Institut “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore koji je, kao neprofitna i nepolitička obrazovna institucija, produbio razmjenu i obostrano razumijevanje naroda dvije zemlje i unaprijedio prijateljski odnos Kine i Crne Gore.

 Ambasador je istakao da je Changsha Univerzitet nauke i tehnologije doprinio nadogradnji talenata u kompaniji CRBC, kao i značaj rada ovog Univerziteta u pogledu njegovanja talenata inače. Takođe, pohvalno se iskazao o knjizi naučnika predvođenih Wu Dilongom, “Montenegro at a Glance”, koja na kineskom jeziku upoznaje posjetioce sa Crnom Gorom.

Sekretar Hongyuan izrazio je zahvalnost za pomoć pri organizaciji sastanka sa predsjednikom Crne Gore. On je obećao  da će CUNT i dalje obezbjeđivati odlične profesore i studente za kineske institucije i preduzeća u Crnoj Gori.

Uz podršku i pokroviteljstvo ambasade NR Kine u Crnoj Gori, Institut “Konfucije” na UCG sprovodi “Četiri principa” obrazovanja koje je pomenuo Xi Jinping, predsjednik NR Kine, tokom 19. Nacionalnog kongresa komunističke partije Kine, a naročito princip da obrazovanje mora poslužiti za reformu, otvaranje i socijalističku modernizaciju.

Razgovorali su i o produbljenju saradnje CUNT-a i UCG-a. Prema riječima Ambasadora Zhiwei-a, ove godine 29 studenata iz Crne Gore dobilo je pune stipendije od kineske vlade.

Sekretar Fu Hongyuan je kazao da stipendije za insotrane studente imaju dugoročan značaj za lokalne škole i njihov međunarodni razvoj

Ambasada će, najavio je ambasador, i dalje podržavati rad Instituta “Konfucije” na UCG i kineskih preduzeća u Crnoj Gori, kako bi se unaprijedio razvoj prijateljskih odnosa između dvije zemlje.

Dr Wu Dilong, direktor Kancelarije za međunarodnu saradnju na CUNT, Luo Chunxia, kineska direktorica Instituta “Konfucije” na UCG i Wu Ling, profesorica kineskog jezika, takođe su prisustvovali ovom sastanku.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.