Kineska kaligrafska izložba otvorena




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kineska kaligrafska izložba "Mirisi kaligrafije na putu svile: Izložba radova za kaligrafiju Xie Juan" svečano je otvorena 7. maja, u JU „Muzeji i galerija Podgorice“, u organizaciji Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore. 

Izložbu je posjetilo više od 200 ljudi, među kojima i visoke zvanice, rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić, ambasador Narodne Republike Kine Cui Zhi Wei i predstavnici ambasade, predstavnici KINA Medica, CRBC kao i crnogorskih institucija.

Crnogorska direktorica Instituta Konfucije Milena Đukanović predstavila je umjetnika - nacionalno ime Kine i člana  Istraživačkog instituta kulture i istorije Sišuan. Pored umjetnika, Đukanović je predstavila i rad Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore

Direktor Muzeja Sead Đokaj je uručio umjetniku sertifikat za kolekciju kaligrafija, među kojima je umjetnik posebno predstavio djelo „Dolazak gostiju“.

Rektor Univerziteta prof. dr Danilo Nikolić ukazao je da je ova kaligrafska izložba simbol prijateljske saradnje i kulturne integracije između Kine i Crne Gore.

Kineski ambasador Wei česitao je na organizaciji izložbe i objasnio nasljeđe i umjetničku i istorijsku važnost kineske kaligrafije. On je spomenuo da je kineska kaligrafija jedna od najvažnijih formi kineske civilizacije i kulturnog nasljeđa.

„Lična ekspresija kaligrafa predstavlja jedinstvenu umejtničku vrijednost“, ukazao je ambasador. Ključna spona dva naroda se upravo zasniva na vezama ljudi-ljudima, ukazao je ambasador, ističući važnost „Pojas i put inicijative“ u okviru koje ova kaligrafska izložba promoviše folklornu kulturnu razmjenu Kine i Crne Gore, koja produbljuje veze među ljudima.

Profesor Xie Jijun je objasnio porijeklo i umjetnički značaj kineske kaligrafije, koja je, pored gostiju, privukla i veliko interesovanje medija.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.