Svečana ceremonija otvaranja Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore  




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 Svečanom ceremonijom u Rektoratu danas je otvoren Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, prvi u našoj državi. Instituti postoje u više od 100 zemalja svijeta, i bave se promocijom kineskog jezika i kulture.

Rektorka Univerziteta Crne Gore, prof. Radmila Vojvodić, rekla je da otvaranjem Instituta Univerzitet Crne Gore afirmiše otvorenost, djelovanje kroz pokretački duh, saradnju i udruživanje na svim poljima obrazovanja i naučno – istraživačkog rada. ,,Konfučijevim imenom rad instituta i simbolički i stvarno temelji i propagira osnovna načela konfučijanske filozofije života – čovjekoljublje, ispravnost i savjesnost“, istakla je rektorka Vojvodić.

Osim izučavanja kineskog jezika, upoznavanja sa tradicionalnim vrijednostima i savremenim tokovima kineske kulture, instituti Konfucije služe i njegovanju prijateljskih odnosa Kine i država u kojima djeluju. Podsjetivši na to da intenzivno prijateljstvo Crne Gore i Kine već postoji, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da Institut Konfucije predstavlja još jedan snažan most sa Kinom, sada i kroz naš Univerzitet. ,,Očekujem da će Institut biti novo ohrabrenje i nova podrška, a u mnogo čemu i inicijativa za dalju saradnju u mnogim oblastima“, rekao je Vujanović.

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore osnovan je kroz partnerstvo sa Čangša Univerzitetom nauke i tehnologije, koji već 60 godina gradi svoju obrazovnu prednost u oblasti ekonomije, inženjerstva, tehnologije, građevinarstva, elektrotehnike i energetike. Prorektor Čangša Univerziteta, prof. Jiang Changbo, zahvalivši se Univerzitetu Crne Gore na partnerstvu, pozvao je studente da upoznaju i uče kineski jezik, otkriju kinesku kulturu i nauku, i tako postanu nosioci kulturne i naučne razmjene između Crne Gore i Kine. Na izučavanje kineskih kulturnih vrijednosti pozvao je i ambasador Kine u Crnoj Gori, Cui Zhiwei, istakavši ulogu i posvećenost instituta i Kine izgradnji harmonijske raznolikosti svijeta, zasnovane na učenju, jednakosti i međusobnom povjerenju.

Institut Konfucije na našem Univerzitetu organizovaće brojne kulturne i obrazovne aktivnosti, nuditi stipendije i mogućnost razmjene studenata i nastavnika. Direktori Instiuta su dr Milena Đukanović i prof. Deng Rong.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.