Rektorat, 29.09.2015

Međunarodni dan Konfucijevih instituta obilježen u Crnoj Gori Dan rođenja slavnog kineskog filozofa Konfucija, danas je obilježen u Rektoratu Univerziteta Crne Gore proslavom Međunarodnog dana Konfucijevih instituta, koji se slavi širom svijeta. Na svečanosti su uručeni sertifikati prvoj generaciji polaznika kursa kineskog jezika, koji su uspješno položili međunarodno priznati HSK test, prvi put organizovan u Crnoj Gori. Sertifikate za 37 polaznika dodijelio je ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Cui Zhiwei.

Direktorica Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore dr Milena Đukanović predstavila je rezultate dosadašnjeg rada, istakavši da Institut nije slučajno osnovan na Univerzitetu Crne Gore, jer je kinesko Ministarstvo prosvjete prepoznalo Univerzitet kao kredibilnog partnera. Uspješnom realizacijom kurseva kineskog jezika i dodjelom HSK sertifikata, Univerzitet je pokazao da može da odgovori visokim obrazovnim standardima koje zahtijeva uprava svih Konfucijevih instituta na svijetu – Hanban. Ove godine Crna Gora je prvi put imala dva predstavnika na svjetskom takmičenju u znanju kineskog jezika, kulture i običaja ,,Kineski most", održanom u Pekingu. Selekciju kandidata obavio je Institut Konfucije, a jedna od učesnica je i pijanistkinja Milica Marković, koja je na takmičenju izvela tradicionalnu kinesku melodiju. Ona je danas govorila o svom iskustvu boravka u Kini, a prisutni su imali priliku da čuju izvođenje kompozicije kojom se plasirala na takmičenje. Institut Konfucije organizovao je i ljetnji kamp za učenje kineskog jezika, koji je u julu održan u gradovima Peking i Čangša. Na kampu je učestvovalo 8 predstavnika iz Crne Gore, a o stečenom znanju i iskustvu danas je govorio Miloš Vukilić.

Institut Konfucije osnovan je u februaru, kroz partnerstvo Univerziteta Crne Gore i Čangša Univerziteta nauke i tehnologije. Institut je do sada organizovao kurseve kineskog jezika,kao i aktivnosti za promociju kineskog jezika i kulture. Kineski direktor Instituta Deng Rong predstavio je danas mogućnosti stipendiranja koje nudi Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore. Zainteresovani se mogu prijaviti za šest vrsta stipendija, među kojima su stipendije za osnovne i magistarske studije.