Rektorat, 18.07.2017

Na ljetnjem kampu u Kini 18 učesnika iz Crne GoreSvečano otvaranje CEEC ljetnjih kampova Instituta Konfucije održano je na Univerzitetu Foreign Studies u Pekingu, u sjedištu Konfucije Instituta (Hanban). Oko 821 učesnika iz 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC)  je prisustvovalo.


Ma Jianfei, zamjenik glavnog izvršnog direktora Hanbana i zamjenik izvršnog direktora Konfucije Instituta se obratio na  ceremoniji otvaranja. On je rekao da je Institut Konfucije stvorio čvrste temelje za ljude iz 16 država srednje i istočne Evrope kako bi naučili kineski jezik i razumjeli Kinu pružajući učinkovitu platformu za kulturne i duhovne razmjene Kine i CEEC-a te pridonijeti saradnji između Kine i zemalja središnje i istočne Europe.

On je učesnike ljetnjeg kampa zamolio da postanu prijateljski ambasadori i učenjaci između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, jer veliki broj elita koji su bili dobri jedni drugima zbog preokreta i saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope U pozadini Pajasa i ceste koja je dobra prilika za Kinu i koju bi svijet mogao dijeliti. Istaknuo je da svi učesnici imaju svijetlu budućnost.
Osamnaest učesnika koji su voljeli kinesku kulturu i insistirali na učenju o Kini su izabrani sa Instituta Konfucije na UCG da učestvuju u ljetnom kampu. Kroz posjete, iskustva, rasprave i učenje u Kini, učesnici  su već postali pioniri i temelji kulturne razmjene između Kine i Crne Gore. Od 9. jula do 17. jula posjetili su Changsha Univerzitet nauke i tehnologije.

Kulturni trajekti pružali su svima dobrodošlicu, a učesnici su imali  9 dana pohađanja i učenja, na kineskim kulturnim predavanjima i kima koje je pripremio Changsha Univerzitet. Također su posjetili otok Orange, muzej Changsha, Changsha Zoo i Shaoshan, bivšu rezidenciju Mao Ce-donga. Nakon svečanosti otvaranja, učesnici su uživali u mnogim zanimljivim znamenitostima u Pekingu, poput Velikog zida, Ljetne palače, Ptičjeg gnijezda i trga Tian'anmen.


Posjetom i učenjem, svi su učesnici imali dobar utisak o Kini, kao i kineskoj kulturi i iskusili napredni razvoj Kine. Ta su iskustva produbila njihovo razumijevanje kineske kulture.


Na kraju ljetnjeg kampa svi su učesnici rekli da je ovaj ljetnji kamp bio plodonosan.

Blisko promatranje i iskustvo Kine, Pekinga i Changsha nadahnjuju njihovo razumijevanje Kine i sada su još više zagriženi za kineski jezik i kinesku kulturu. Nadaju se da će ponovno posjetiti Kinu u budućnosti da bi doživjeli više kineskog šarma.