Takmičari iz Crne Gore učestvovali na takmičenju “Kineski most”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Šesnaesto po redu takmičenje pod nazivom “Kineski most” (takmičenje u poznavanju kineskog jezika i kulture za studente inostranih fakulteta) održano je od 14. jula do 14. avgusta u Kini. Stefan Eraković i Andrija Pavićević, kao predstavnici Crne Gore, učestvovali su odnosno posmatrali ovo takmičenje. Njihov put za Kinu ne samo da je bio od značaja za njih, već je i od velikog značaja za Crnu Goru.

Stefan Eraković, takmičar iz Crne Gore, doputovao je Image u Peking 10. jula i predstavljao Crnu Goru na šesnaestom takmičenju “Kineski most” - takmičenju u poznavanju kineskog jezika i kulture za studente inostranih fakulteta. Ovo takmičenje trajalo je 21 dan, što je takođe uključivalo preliminarno takmičenje, polu-takmičenje i poznavanje kulture. Nakon žestoke borbe, Stefan Eraković osvojio je Nagradu za izuzetnost i dobio Stipendiju Instituta “Konfucije” za 2018. godinu, za jedan semester, koju dodjeljuje Centrala Instituta “Konfucije”.

Stefan Eraković dobio je mnogo otputovavši u Kinu. On je rekao sljedeće: “Kina je toliko nevjerovatna zemlja sa fascinantnom istorijom i kulturom, da biste je mogli istraživati cijelog života. Tokom svojeg dvonedeljnog boravka u Kini, upoznao sam ljude iz svih krajeva svijeta, koji su obogatili moj život, i naučio mnoge divne stvari o dalekim zemljama, koje nisam imao priliku da čujem. Mi, takmičari, ostvarili smo kulturološku vezu između 112 zemalja, koja će trajati čitavog života – što je i bio i jedan od primarnih ciljeva ovog takmičenja. Nadam se da će se neki od njih ponovo sresti u Kini ili negdje drugo širom svijeta, da ćemo sačuvati naše prijateljstvo i da nikad neće

mo uništiti svoj Kineski most. Mnogo se zahvaljujem Institutu “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore - upravo zbog Vas dobio sam priliku da otputujem u Kinu i tako učinim svoj život šarenijim”.Image

 Andrija Pavićević, posmatrač-takmičar koji je predstavljao Crnu Goru, doputovao je u Kinu 3. avgusta i posmatrao šesnaesto po redu takmičenje pod nazivom “Kineski  most” - takmičenje u poznavanju kineskog jezika i kulture za studente inostranih fakulteta. Namijenjen promociji kineskog jezika i kulture, “Ljetnji kamp “Kineski most” trajao je 10 dana i obuhvatio razne vrste aktivnosti iz kulture. Andrija Pavićević rekao je sljdeće: “Zaista sam počastvovan što sam dobio priliku da učestvujem kao posmatrač na ovom takmičenju. Ovo je veoma dragocjen poklon koji ću pamtiti cijelog života”.

Putovanje Stefana Erakovića i Andrije Pavićevića u Kinu imalo je velikog odjeka u Crnoj Gori. Stefan Eraković postao je poznat po učenju kineskog jezika, naročito u Nikšiću. Mnogi đaci od njih traže savjete kako da uče kineski jezik i da se primpremaju za takmičenje “Kineski most” za srednje škole. Njih dvojica postali su dobar primjer i postakli mnogo ljudi da uče kineski jezik.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.